SVI RASTU OSIM NAS

Zbog odgađanja reformi Hrvatska opako zaostaje

30.12.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Analitičari Erste grupe procjenjuju da će u 2015. prosječan rast gospodarstava zemalja središnje i istočne Europe dosegnuti 2,5 posto, zahvaljujući oživljavanju domaće potražnje i investicija, dok će u Hrvatskoj uteg rastu predstavljati fiskalna konsolidacija

Potaknuta oživljavanjem domaće potražnje i povećanim ulaganjima, gospodarstva središnje i istočne Europe u prosjeku će porasti znatno brže nego gospodarstvo eurozone, koje bi iduće godine moglo ojačati 1,1 posto, navodi se u analizi Erste grupe, objavljenoj u utorak.

U toj analizi gospodarskih izgleda u 2015. ističe se se da je potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju ove godine u Češkoj, Rumunjskoj i Poljskoj porasla više od 2 posto, dok su investicije konačno pridonijele rastu gospodarstava, i to s prosječno za 1,4 postotna boda.


Analitičari Erstea i ističu da rast gospodarstava u srednjoj i istočnoj Europi nije potaknut samo izvozom, što povećava otpornost te regije na potencijalno pogoršanje vanjske potražnje.

'Sve u svemu, gospodarstva srednje i istočne Europe porast će u prosjeku za 2,5 posto u 2015. godini, što je dvostruko brže od očekivanog rasta eurozone od 1,1 posto', ističe Fritz Mostböck, čelnik istraživačkog odjela Erste grupe.

Procjenjuje se da bi uz rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,1 posto, Poljska trebala u 2015. ostati najbrže rastuće gospodarstvo u srednjoj i istočnoj Europi već petu godinu zaredom. U Češkoj se očekuje rast od 2,4 posto, u Mađarskoj od 2,3, a u Slovačkoj od 2,5 posto.

Što se tiče prognoze za Hrvatsku, u Ersteu ističu da će odgođena fiskalna konsolidacija i dalje biti uteg za gospodarstvo. Naime, kako navode, razdoblje drastične fiskalne konsolidacije i razduživanja u zemljama srednje i istočne Europe je završeno, s izuzetkom Hrvatske i Srbije

Prije tjedan dana analitičari Erste banke u Hrvatskoj objavili su da u 2015. očekuju pad hrvatskog BDP-a za 0,5 posto na godišnjoj razini.

'U 2015. godini kao glavnu kočnicu rasta i dalje vidimo oslabljenu investicijsku aktivnost, prouzročenu mjerama fiskalne štednje, slabom apsorpcijom sredstava iz EU fondova te suzdržanim privatnim sektorom', naveo je Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke, u kvartalnoj analizi makroekonomskih trendova pod nazivom 'Recesija se nastavlja, uz pogoršanje profila rizika'.