EMIL TEDESCHI ZA SIOL.NET

'Zbog kritika Vladi moje prijateljstvo s Milanovićem nije ništa manje'

  • Autor: D. J./siol.net
  • Zadnja izmjena 13.03.2015 11:40
  • Objavljeno 13.03.2015 u 11:12
Emil Tedeschi

Emil Tedeschi

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Politika nije imala nikakvu aktivnu ulogu u razvoju naše kompanije, no tako nešto ne mogu reći i za druge tvrtke. Već sam puno puta upozoravao na nepravilnosti privatizacije u Hrvatskoj… Atlantic je od 2001. kupovao poduzeća, ali uvijek od privatnih vlasnika. Državna poduzeća nikad nisu bila ni naši ključni kupci ni dobavljači', kaže Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe, u velikom intervjuu slovenskom portalu siol.net

Emil Tedeschi je slovenskoj, ali i regionalnoj javnosti posebno zanimljiv otkako je prije pet godina kupio najveću slovensku prehrambenu industriju Drogu Kolinsku (za 382 milijuna eura) koja posluje na svim tržištima u susjedstvu, ali i šire.

Novinara siol.net-a zanimalo je kako vlasnik Atlantic grupe pomiruje to da njegova kompanija nema veze s politikom, a on je, s druge strane, prijatelj premijera Zorana Milanovića, što mu može biti 'otegotna okolnost'.

'Ista smo generacija i poznajemo se godinama; zajedno smo bili u gimnaziji. Kad je Zoran postao predsjednik SDP-a, novinari su se počeli baviti našim odnosom, što je u biti javni podatak. To se nastavilo i kasnije, kad je postao premijer, iako sam ja i prije i nakon toga jednako bio pozivan da komentiram rad Vlade i drugih institucija, a to radim i danas. Ponavljam, nisam nikad poslovao s državom niti me zanima sadašnja privatizacija', rekao je Tedeschi.

Na pitanje pak kako trenutno vidi 'rad vlade svoga prijatelja', Tedeschi je odgovorio: 'Uoči dolaska Milanovićeve vlade upozoravao sam da bilo tko, tko dođe na vlast, mora preuzeti vođenje države u vrlo nezahvalnom trenutku. Hrvatska se našla u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, javne financije bile su nam u katastrofalnom stanju, a država suočena s alarmantnom razinom korupcije i kriminala. U posljednje tri godine Vlada je sredila neke stvari, ali ne dovoljno. Zakasnila je s odlučnim i konkretnim potezima u prvoj godini vladanja, kad je to bilo najlakše učiniti. A sada smo u predizbornoj godini. Nakon šest godina recesije tek u posljednjem kvartalu zabilježen je rast od 0,3 posto… Da, to je skroman rast. Ali prosječan gospodarski rast nam je i u zadnje 33 godine bio upravo toliki! Trenutno veći rast bilježe industrijska proizvodnja i izvoz. To nije dovoljno, ali je činjenica da je Milanovićeva vlada postavila određene standarde kad je u pitanju transparentnost, nulta tolerancija na kriminal te općenito više reda u državi, što predstavlja velik uspjeh.'

Vlada se ne bavi investitorima

Rekao je i kako bi se on osobno svih tih problema uhvatio brže i ambicioznije. 'Problematično je zapošljavanje u javnim poduzećima i lokalnoj samoupravi, gdje vrijedi stranačka podobnost, a ne znanje. Vlada se premalo bavi privlačenjem investitora u zemlju, a zakonodavstvo samo po sebi nije dovoljno', naglašava.

'Čeka nas zanimljiva godina. Građani žive lošije, mnogi od njih na egzistencijalnom rubu. Vlada lijevog centra nudi im nove socijalne mjere poput oprosta duga i jeftinije struje. Kad god se susretnem s Milanovićem, govorim mu isto. Svjestan sam da mu to kažem u ulozi predsjednika Uprave Atlantic grupe, čije je upravljanje u nekim aspektima slično upravljanju državom dok je u drugima sasvim različito. Prijateljstvo s Milanovićem se zbog mojih kritika upućenih Vladi nije promijenilo!', ističe Tedeschi.

Ponosan na zaposlenike

Govoreći o tome koje su razlike među Atlanticovim zaposlenicima od države do države u regiji, Tedeschi kaže da su ga djelatnici pitali kako to da ima novca za akvizicije, a nema za veće plaće.

'Pojasnio sam im da kupujemo nova poduzeća da bismo dugoročno bili stabilni, da bismo otvarali nova radna mjesta… Ako zaposlenima na pravi način pojasniš svoje postupke, oni su im prihvatljivi. Ponosan sam na odnos sa svojim radnicima, ali sigurno ima i prostora za poboljšanje', kaže. Inače, Emil Tedeschi i njegov menadžerski tim u ponedjeljak 16. ožujka otvaraju novu tvornicu energetskih pločica u Novoj Gradišci.

Na pitanje slovenskog novinara zašto se nije odlučio za Deželu, Tedeschi je rekao kako je u igri bilo čak 90 lokacija - u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj - no i kako su matematikom došli do toga da je Nova Gradiška daleko najbolja lokacija za njihovo ulaganje. 'Nije tu bilo domoljublja, samo interes Atlantica i njegovih dioničara. Tvornicu u Novoj Gradišci izgradili smo u rekordnom roku i to je ogledan primjer kako privući ulagače', poručuje.

O odnosu s Agrokorom…

O tome pak kakav odnos ima s Ivicom Todorićem, vlasnikom Agrokora koji je lani kupio slovenski trgovački lanac Mercator, Tedeschi je rekao: 'Povećali smo prodaju. Atlantic i Agrokor surađuju već 20 godina i u posljednje vrijeme smo Agrokorov najveći dobavljač, a on je naš najveći kupac. Kad je Agrokor kupio Mercator, udružila su se naša dva najveća kupca. No to nije bilo 50+50=100, za nas je to novi prostor od 130!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!