TKO JE KRIV?

Zbog izračuna zapeli pregovori oko kredita u švicarcima

23.03.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Nova runda pregovora između banaka i Udruge Franak, koja se prema najavama trebala održati danas, odgođena je na neodređeno vrijeme

Kako doznajemo od Ivana Kontreca iz Udruge Franak, iz Ministarstva financija u petak su im javili da se planirani sastanak radne skupine neće održati jer 'predstavnici banaka nisu stigli napraviti izračune vezane uz konverziju kredita u švicarcima u kredite u eurima'.

Da se danas neće nastaviti pregovori potvrdili su nam i iz Hrvatske udruge banka, ali uz obrazloženje da sastanak nije niti trebao biti održan.

Podsjetimo, nakon tri runde pregovora bankara i dužnika u švicarcima kao najrealnija opcija za dugoročno rješenje problema iskristaliziralo se pretvaranje kredita u švicarcima u kredite s valutnom klauzulom u euru.

Iz Vladinih krugova u medije je plasiran prijedlog konverzije u kojem je glavno polazište otpis između četvrtine i petine glavnice duga u francima, preciznije 22 posto duga, nakon čega bi se preostali dio kredita pretvorio u eurski kredit i na njega zaračunala kamata od 5,60 posto.

Iz Udruge Franak načelno su prihvatili mogućnost zamjene kredita u eure, ali su naglasili da trošak konverzije moraju snositi banke i HNB, a nikako porezni obveznici.

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je kako nije upoznata s navodnim Vladinim prijedlogom ističući svoj stav da rješenje tog problema može biti samo dobrovoljno, uz socijalnu diferenciranost i podjelu troška među bankama, državom i dužnicima.