IVICA MUDRINIĆ

'Zbog dramatične situacije važno je da su izbori što prije'

05.07.2011 u 10:02

Bionic
Reading

Gotovo svi gospodarstvenici koje je anketirao Business.hr žele izbore što prije jer svako iščekivanje i predizborno ponašanje Vlade, ocjenjuju, samo šteti gospodarstvu. Što skorije održavanje izbora, ističu, u nacionalnom je interesu radi pripreme proračuna za 2012, potrebnih rezova u državnoj administraciji, ali i radi pripreme države za puno iskorištavanje pretpristupnih fondova EU

'Narodnim rječnikom, između berbe i svinjokolje', slikovito se izrazio o terminu izbora vlasnik Orbica Branko Roglić. Nije to pitanje politike, naglasio je, koliko je to pitanje rješavanja nagomilanih problema.

Upravo nerješavanje problema muči šefa hrvatskih obrtnika Dragutina Ranogajeca. 'Izbori se moraju održati što prije, ako je ikako moguće u ranu jesen', kazao je. 'Ne zanima me nužno politička opcija i mislim da hrvatski obrtnici neće osobito osjetiti bilo koju od opcija, ali se s reformama već kasni godinu dana i svako je daljnje kašnjenje nedopustivo', kazao je Ranogajec i kao primjer naveo čudan zakon o neisplati plaća kojim se beskrupuloznim poduzetnicima omogućuje da izguraju konkurenciju s tržišta.

'Cijena otezanja s datumom izbora jednostavno je previsoka', smatra Esad Čolaković iz Udruge hrvatskih menadžera i poduzetnika Croma. 'Cijeli je javni sektor paraliziran iščekivanjem izbora, a odgovorni političari moraju to presjeći jer bi gospodarski interes zemlje ipak morao doći prije političkog', smatra Čolaković.

'Zbog dramatične gospodarske situacije bilo bi izuzetno važno da se izbori dogode što prije, naravno, pod pretpostavkom da tko god pobijedio, donosi viziju, strategiju i političku volju za provedbom gospodarskih reformi. To znači i biti spreman na gubitak popularnosti koji treba, zbog dugoročnog boljitka zemlje, izdržati', smatra šef T-HT-a Ivica Mudrinić. 'Hrvatskoj je potreban 'restart' cjelokupne ekonomske politike i društveno-razvojne strategije, osobito imajući u vidu nužnu pripremu za ulazak u EU', kaže Mudrinić i upozorava da bi se referendum o EU trebao održati izvan predizborne gužve, u mirnoj i sabranoj situaciji te 'nakon ekstenzivnog informiranja građana, a to znači - nakon izbora'.

'Izbori trebaju biti svakako prije izrade i usvajanja državnog proračuna', kratko je kazao Ante Mandić iz tvrtke In2 i dodao da svako iščekivanje i predizborno ponašanje (vladanje) Vlade samo šteti gospodarstvu. Slično mišljenje dijeli i direktor Lenova za Hrvatsku Ratko Potkonjak. 'Izbori trebaju biti što prije da bi se izabrala nova vlada, koja god ona bila, i da se krene s nekim novim programima i gospodarskim oporavkom.'

Za direktora Comminusa Marija Volarevića brzi su izbori posljednji ostvarivi ključni nacionalni cilj za ovu godinu. 'Što skorije održavanje izbora je u nacionalnom interesu radi pripreme budžeta za 2012. i potrebnih rezova u državnoj administraciji, punog legitimiteta vlade i premijera odnosno premijerke te pripreme države za nove okolnosti, odnosno za puno iskorištenje pretpristupnih fondova EU', smatra Volarević. Izbori su važni i zbog pripreme referenduma o EU kao dio zajedničke europske budućnosti, a ne kao dio međustranačkih obračuna, smatra on.