NAKON 96 DANA

Završen štrajk zaposlenika Coninga

27.05.2013 u 13:31

Bionic
Reading

Štrajk zaposlenika Coninga okončan je nakon 96 dana, budući da su na današnjem sastanku predstavnici štrajkačkog odbora, Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) i Uprave te varaždinske građevinske tvrtke dogovorili isplatu zaostalih plaća radnika za prošlu i ovu godinu

Na konferenciji za novinare, održanoj po završenom sastanku, predsjednik SGH Ivan Kovačević pojasnio je da će Uprava sredstva, koja su dogovorena nagodbom između Coninga i Ministarstva vanjskih poslova, strogo namjenski iskoristiti za isplatu neto plaća za prošlu te za prva tri mjeseca ove godine. Iako nije želio govoriti o rokovima i visini sredstava, Kovačević je naglasio da su sredstva Ministarstva dostatna za isplatu neto plaća, dok će se porezi i davanja prema državi riješiti kroz proces predstečajne nagodbe.

Sindikalni povjerenik zaposlenika Coninga Srećko Vidaček kaže da se radi otprilike o 6,5 milijuna kuna.

Po njegovim riječima, u štrajku je ostalo oko 25 zaposlenika. Od početka štrajka tu je tvrtku napustilo njih četrdesetak, tako da Coning u ovom trenutku ima oko 120 djelatnika.

Prema dogovoru, zaostale plaće isplatit će se radnicima u dvije rate

Zaposlenici Coninga započeli su štrajk 21. veljače, tražeći isplatu plaća koje su u tom trenutku kasnile i više od šest mjeseci. U međuvremenu, otvoren je proces predstečajne nagodbe za tvrtku.

Predsjednik SGH-a Kovačević zaključuje da bi budućnost Coninga trebala krenuti u pozitivnom smjeru, jer je došlo do objedinjavanja svih tvrtki iz grupacije u jednu te da je imenovana nova Uprava.