O NEZAPOSLENIM KUHARIMA

Zavod demantira Todorića: Ovo su prave brojke!

10.06.2016 u 07:17

Bionic
Reading

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić u srijedu je izjavio kako mu je Hrvatski zavod za zapošljavanje dao adrese 4.000 nezaposlenih osoba kako bi im se ponudio posao. Šef Agrokora rekao je da su kontaktirali sve te osobe, kako su od samo 200 dobili povratnu informaciju, a kako ih se zaposlilo samo 40

Predsjednik najveće domaće tvrtke upitao se u čemu je problem i zašto on od 3.000 nezaposlenih kuhara nije mogao dobiti nijednog. Upitali smo HZZ da li je točno da je Agrokor dobio adrese 4.000 nezaposlenih i koliko ih se zaista zaposlilo u Agrokorovim tvrtkama.

'Prema trenutačno raspoloživim podacima do 10. svibnja 2016., prema koncernu Agrokor Hrvatski zavod za zapošljavanje uputio je preko 5.000 nezaposlenih osoba, a prema povratnim informacijama zaposleno je 903 osobe iz evidencije Zavoda', poručuju za tportal.

Dakle, Todorić je možda pretjerivao kad je rekao da je zaposlio samo 40 osoba sa Zavoda ili nije imao potpunu informaciju. U svakom slučaju, ponovno je skrenuo pozornost na domaće radnike kojima se često zamjera da ne prihvaćaju dovoljno ponuđenih poslova.

U čemu je problem?

Todorić se zapitao u čemu je problem: 'U nama ili u Zavodu. Neka se mediji malo pozabave time.' Poslušali smo ga i upitali Zavod tko je kriv za navodnu nezainteresiranost nezaposlenih za prihvaćanjem poslova. Odgovor je glasio ovako:

'Odabir kandidata i aktivnost sklapanja ugovora o radu nije u nadležnosti HZZ-a te ne možemo komentirati razloge niti sa strane poslodavaca niti sa strane nezaposlenih osoba ukoliko poslodavac nije dobio tražene radnike ili osoba nije prihvatila ponudu. Bez obzira na veliku nezaposlenosti i manji broj slobodnih radnih mjesta u odnosu na broj onih koji traže posao, naša iskustva pokazuju kako su nezaposlene osobe sklone birati posao i poslodavca prema svojim kriterijima i procijeniti ispunjavaju li ti poslodavci njihove postavljene ciljeve', poručuju.

Nema otkrivanja adresa

Dodatno, nezaposleni ne moraju brinuti oko toga dilali HZZ njihove adrese. Na pitanje jesu li Agrokoru dali adrese nezaposlenih, u Zavodu demantiraju:

'Ne, nije točno da smo dali adrese nezaposlenih osoba već samo postupili sukladno zakonskim odredbama i aktivnostima u posredovanju pri zapošljavanju i na oglašene prijave poslodavca uputili osobe koje zadovoljavaju uvjete za obavljanje poslova iz prijave.

Kako bismo zadovoljili potrebe poslodavaca bez formalnih i administrativnih zapreka, Hrvatski zavod za zapošljavanje je proširio usluge prema poslodavcima uvođenjem savjetnika za ključne poslodavce. Uvođenjem takvih savjetnika osigurali smo kontakt samo s jednom osobom unutar Zavoda koja pruža potrebne usluge i rješava poteškoće s kojima se poslodavac susreće. Na taj način se skraćuje vrijeme potrebno za pružanje usluge te je sam pristup manje formalan prema korisnicima', zaključili su.