SMJER 20

Zavirite u HDZ-ov gospodarski program

11.02.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Smanjivanje najviše stope poreza na dohodak, uvođenje poreznih olakšica na različite oblike štednje, aktiviranje potencijala iseljene Hrvatske, neke su od 20 točaka gospodarskog programa HDZ-a kojeg je kreirao Đuro Njavro, osnivač i dekan Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment

U iduća dva tjedna HDZ će objaviti taj program, a kako doznaje Večernji list, nakon objave on će biti dan i građanima na uvid i na javnu raspravu.

Iz smjernica se vidi da, prema ekonomskom svjetonazoru, gospodarska rješenja za Hrvatsku HDZ vidi u funkcioniranju tzv. tržišno-socijalnog gospodarstva po uzoru na njemački model koji provodi Angela Merkel.

HDZ put k oporavku ekonomije vidi u smanjivanju poreznog opterećenja kroz uvođenje niza poreznih olakšica za građane i smanjivanjem najviše porezne stope na dohodak. Između ostaloga, program predviđa porezne poticaje za mirovinsku štednju i za dopunska zdravstvena osiguranja te za životna osiguranja i za kredite za školovanje djece. HDZ će vratiti i državne potpore za stambene kredite za mlade obitelji te povećati poticaje za stambenu štednju.

Paralelno sa smanjenjem poreznog tereta, HDZ planira rješenje deficita proračuna, ali u glavnim točkama ne piše ništa o tome kako će to učiniti.

Drugi veliki zaokret koji HDZ nudi kao rješenje jest promjena Čačićeva koncepta u kojem država postaje glavna karika gospodarstva i najvažniji poduzetnik, posebice u pogledu investicija. HDZ u smjernicama kaže da je zadaća države osigurati dobru organiziranost administracije koja mora odlučivati brzo, kako bi poduzetnici mogli početi ekonomski uzlet.

Suprotno rješenju aktualne vlade, Karamarkov tim protivi se uvođenju poreza na imovinu te privatizaciji Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizaciji autocesta.

Potencijal za jačanje gospodarstva HDZ vidi u iseljenim Hrvatima koje poziva na ulaganja, kupnju zemlje i stanova

Koliko se ozbiljno računa na dijasporu, pokazuje i namjera osnivanja svojevrsnog ministarstva 'povratka', uz jasan poziv dijaspori da djecu šalje na školovanje u RH, kao i da planiraju umirovljenje u starom kraju.