milenijalci i genzeovci

Zašto su mlađe generacije toliko frustrirane? Pogledajte tržište nekretnina...

09.06.2023 u 19:44

Bionic
Reading

Novo istraživanje Deloittea pokazalo je da su visoki troškovi života glavna briga generacije Z i milenijalaca. Više od polovice ispitanika reklo je da živi od plaće do plaće. Njihove nezadovoljstvo razvidno je i u mnogim antikapitalističkim videima na TikToku, a najviše od svega frustrira ih tržište nekretnina

Istraživanje Instituta TIAA ranije ove godine pokazalo je da je 41 posto mladih izjavilo da im financije upravljaju životom.

Generacija Z sve manje uspijeva pokriti minus na bankovnoj kartici, a ništa bolja situacija nije ni s vraćanjem kredita (posebice onih studentskih u SAD-u)- Što se pak tiče posla, 32 posto mladih zaposlenika (od 18 do 29 godina) da nije zadovoljno svojom plaćom, a 34 posto njih ni prilikama za napredovanje na poslu.

Uzroci za ovakvu ekonomsku tjeskobu su višestruki – od nestabilnih gospodarskih kretanja, studentskog duga sve do opće inflacije i sve većih troškova za zdravstveno osiguranje (u SAD-u). Ipak jedan od najznačajnijih je nedvojbeno kriza stanovanja.

Nerijetko se može čuti mlade kako zajedljivo govore o kapitalizmu upravo zbog loše situacije na tržištu nekretnina. U SAD-u su sada čak u sedam velikih gradova najmoprimci previše opterećeni najamninom, dok su to 1999. bili samo u New Yorku. Od 25 najvećih tržišta unutar SAD-a, samo je na njih četiri cijena stanovanja pristupačna. Slična situacija je i u Europi, a ništa bolja nije ni kad je riječ o kupovini nekretnine.

Kako piše Business Insider, dok se u ožujku 2000. u SAD-u za 300.000 dolara mogla kupiti kuća od 185 kvadratnih metara, danas se za taj iznos može kupiti samo 130 kvadrata kuće. U međuvremenu su se povećali i troškovi studentskih kredita i zdravstvene skrbi. No bez obzira na zdravstveno stanje mladih Amerikanaca i na visinu studentskog duga, svi oni moraju negdje živjeti.

  • +2
Nekretnine Izvor: Profimedia / Autor: Wide Eye Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog svih navedenih nepovoljnih čimbenika sve je veći broj mladih koji odgađaju preseljenje iz obiteljskog doma. Tako je 2021. bilo 68 posto 25-godišnjaka koji su se odselili od roditelja, što je velik pad u odnosu na 84 posto njih 1980. A oni koji pak mogu platiti mogu platiti najam svog stana, njima na stan odlazi sve veći dio mjesečnih primanja.

Još 2021. godine John Myers, Ben Southwood i Sam Bowman su časopisu Works in Progress govorili o tome kako su nedostatak vlastitog krova nad glavom, visoke najamnine i cijene stanova pridonijeli sporom gospodarskom rastu, lošem zdravlju, klimatskim promjenama, padu plodnosti i drugo.