povijesna jezgra

Firenca zabranjuje kratkoročni najam nekretnina u centru, kazne su brutalne

02.06.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Firenca planira zabraniti kratkoročni najam stambenog prostora u povijesnoj jezgri putem platformi poput Airbnba kako bi se oslobodilo više stanova za lokalno stanovništvo

Firenca će usvojiti nove propise, rekao je gradonačelnik popularnog turističkog odredišta Dario Nardella, razočaran prijedlogom regulative sektora na državnoj razini.

Prema prijedlogu "spašavanja povijesnog središta", gradonačelnik planira blokirati nove ugovore o kratkoročnom najmu stanova i ponuditi porezne olakšice kako bi potaknuo vlasnike stanova da ih iznajmljuju na dulje vrijeme, za stanovanje.

Nardella je član Demokratske stranke lijevog centra (PD), koja je na nacionalnoj razini u oporbi


.Kao i u drugim europskim zemljama, i u Italiji je stambenu krizu izazvala kombinacija niskih plaća, manjka stambenog prostora, kratkoročnog najma stanova za odmor i visoke inflacije, a na udaru su u prvom redu radnici s niskim plaćama i studenti.

Talijanska vlada radi na nacrtu zakona koji, prema izvješćima tamošnjih medija, predviđa dodjelu identifikacijskog koda svakoj stambenoj nekretnini za turistički najam kako bi se omogućilo njegovo praćenje i reguliranje.

Iznajmljivači koji prekrše taj propis mogu očekivati globu od čak 5.000 eura.

U regulaciji kratkoročnog najma lokalne vlasti u najposjećenijim gradovima moći će u središtima propisati boravak od minimalno dva noćenja.

Iz Airbnba nisu odmah komentirali Nardellinu inicijativu, ali su u priopćenju istaknuli da u Italiji priželjkuju "jasne i jednostavne propise na nacionalnoj razini".

Čini nam se da prijedlozi koji se tiču boravka na jednu noć krše zakone EU-a i nacionalne zakone i veselimo se suradnji s vladom u razgovorima o alternativnim daljnjim koracima, stoji u priopćenju.