klimatske promjene

Zašto se suše hvarska polja lavande? 'Siva fleka se širi i u roku od godine dana, nekad i kraće, grm se pretvori u suhu masu'

19.12.2021 u 19:30

Bionic
Reading

Još jedna potvrda bolnih posljedica klimatskih promjena. Lavanda, biljka koja je dala miris otoku Hvaru, othranila generacije otočana, u posljednje vrijeme masovno propada, javlja HRT

- Levanda je odjednom počela propadati. U kratkome roku od 3 tisuće komada dobili smo tisuću, tisuću i pol komada. To je tužno, zbilja tužno, priča Igor Deanović, proizvođač levande iz Jelse. Biljka se počne, dodaje, sušiti s jedne strane ili sredine. Siva fleka se širi i u roku od godine dana, nekad i kraće grm se pretvori u suhu masu.

Mladen Bratanić, proizvođač levande iz Vrbnja potvrđuje kako biljke odumiru. Ove godine propalo mu je dvije trećine zelene mase, njih 2 tisuće. Problem su prijavili Institutu za poljoprivredu i hranu. Događa se to u zadnju godinu dana na cijelome otoku Hvaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj, tvrdi Deanović, javlja HRT.

Djelatnici Instituta za poljoprivredu i hranu uzimali su uzorke i radili analizu tri puta. Potvrdili su da ima i gljivica i kukaca, ali i klimatskih promjena. Međutim, moraju se čekati konačni rezultati, naglašava stručni savjetnik u HZPSS-u mr. Stanislav Štambuk.

- U mom polju levande, unatrag par godina je počelo odumiranje nešto manjega intenziteta. Sad je to poprimilo tolike razmjere da nisam na čisto isplati li se uopće dalje istraživati. Ali šteta mi je nakon toliko uloženog. Odlučio sam ponovo presađivati od ovih zdravih biljaka, dodao je Mladen Bratanić. Pretpostavlja da je najveći problem 'bolest' zbog koje se lavanda suši.

Da je stanje sve gore i gore potvrđuje i Nikša Budrović iz Veloga Grablja. Kaže kako je i klas lavande dvostruko manji od uobičajenog - umjesto 10, ima 5 centimetara. Ljubav prema lavandi, kaže - usadio mu je otac i nastojat će svoja polja održavati i dalje.

Hvarski proizvođači čekaju da institucije kažu svoje kako bi nastavili dalje. Stručni savjetnik Štambuk smatra kako bi se zemlja trebala ostaviti godinu dvije da se odmori prije nove sadnje. Također bi bilo dobro zemljište tretirati bakrenim sredstvima, jer bakar ubija gljive i sprečava širenje zaraze. Naglašava kako je bitno saditi autohtone sorte 'levande budrovke' jer se uvozom biljaka uvezu bolest i štetnici.

Proizvođači unatoč svim problemima najavljuju kako od levande neće odustati.