SLUČAJ MIHANOVIĆ

Zašto je Šuker minirao Croatia osiguranje?

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 04.10.2010 18:29
  • Objavljeno 04.10.2010 u 18:29
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je svojim svjedočenjem USKOK-u o Fimi mediji razotkrio kriminal u samom vrhu Vlade i HDZ-a, Damir Mihanović, smijenjeni član Uprave Croatia osiguranja, usmjerio je otrovne strelice na ministra Ivana Šukera. Uvjeren da upravo nedodirljivi čuvar državnih financija stoji iza uništavanja njega i njegove obitelji, Mihanović je odlučio progovoriti o spornim Šukerovim odlukama na štetu Croatia osiguranja

Mihanović optužuje Šukera da je preko Fine, gdje je također predsjednik nadzornog odbora, u Hrvatsku želio dovesti njemačkog osiguravateljskog diva Talanx. Dokument objavljen u 'Dnevniku' HTV-a potvrđuje da je nadzorni odbor 7. prosinca 2006. naložio Upravi Fine da njemačkom osiguravatelju na 30 godina ustupi šaltere u svojim poslovnicama za prodaju osiguravateljskih proizvoda.

Talanx treći njemački osiguravatelj

S bruto premijskim prihodom od oko 21 milijardu eura 2009. Talanx Grupa je treća najveća njemačka osiguravateljska grupacija. Tvrtka je aktivna u cijelom svijetu i zapošljava oko 17.000 djelatnika.

U zajedničkom osiguravajućem društvu njemački partner imao bi 95 posto vlasništva, a Fina samo pet posto. Iako sporazum do danas nije realiziran, nema sumnje da je ova odluka izrazito štetna po interese Croatia osiguranja. Ulazak na hrvatsko tržište trećeg po veličini njemačkog osiguratelja, koji bi vladao mrežom od 166 Fininih poslovnica, dodatno bi oslabio ionako već ugroženu vodeću poziciju Croatia osiguranja na tržištu.

Poznato je da tržišni udjel CO-a opada iz godine u godinu te da se jedina osiguravajuća kuća u većinskom državnom vlasništvu sve teže nosi s konkurencijom. Prema podacima za kolovoz 2010, u posljednjih godinu dana tržišni udio CO-a pao je sa 35,15 posto na 34,14 posto, dok je udio najvećeg konkurenta Allianza porastao sa 10,35 na 10,57 posto.

Širenje poslovanja Fine na osiguravateljsku djelatnost nije sporno, ali postavlja se pitanje zašto korištenje Fininih šaltera za prodaju osiguravateljskih usluga nije najprije ponuđeno Croatia osiguranju kao 'prirodnom savezniku' državne novčarske agencije.

Tim više što je takva suradnja uspješno realizirana s Hrvatskom poštom. Naime, CO je krajem prošle godine krenuo s prodajom svojih proizvoda u poslovnicama Hrvatske pošte. Suradnja HP-a i CO-a omogućila je jeftiniju distribuciju i prodaju osiguravajućih proizvoda i dodatne prihode objema tvrtkama. Upravo ta suradnja velikim dijelom zaslužna je za usporavanje pada tržišnog udjela Croatia osiguranja.

Prema Mihanovićevim riječima, postojao je sličan projekt o suradnji s Finom, ali Šuker je prednost dao njemačkoj osiguravateljskoj tvrtki. Navodno je realizaciju Šukerovog plana osujetio premijer Sanader, pa je suradnja Croatia osiguranja s Finom opet postala izgledna opcija.

Uzdrmani ministar morat će prije ili kasnije objasniti spornu odluku, jer nemušte izjave poput one da 'sporazum ionako nije konzumiran' više neće prolaziti kod javnosti. Teško će ih moći tolerirati i sama premijerka, ako se želi istinski boriti protiv korupcije. Možda je upravo njezina nedorečena izjava 'ne znam zbog čega je smijenjen Damir Mihanović' početak pada najdugotrajnijeg ministra financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi