VALUTNA TRŽIŠTA

Zašto je euro sve slabiji prema dolaru?

23.11.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru prošloga je tjedna skliznuo blizu najnižih razina u 26 mjeseci, nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi signalizirao mogućnost daljnjeg ublažavanja monetarne politike

Dolar je prema europskoj valuti prošloga tjedna ojačao 1,10 posto, pa je tečaj eura skliznuo na 1,2390 dolara, nedaleko najniže razine u 26 mjeseci od 1,2357 dolara.

Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njezina cijena skočila 1,3 posto, na 117,75 jena. U jednom je trenutku dosegnula i 118,98 jena, najvišu razinu u sedam godina.

I euro je ojačao prema 'japancu', za 0,2 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 145,95 jena.

Sve do petka tečaj eura stabilno se kretao iznad razine od 1,2500 dolara, no nakon što je predsjednik ECB-a Draghi signalizirao daljnje ublažavanje monetarne politike, oštro je pao.

'Draghijevi komentari oštro su pritisnuli euro. Ponajprije njegove izjave u kojima kaže da je zabrinut zbog niske inflacije, a što znači da bi ECB uskoro mogao olabaviti monetarnu politiku', kazao je Niels Christensen, valutni analitičar u banci Nordea.

Draghijeve izjave da je ECB spreman u svakom trenutku poduzeti dodatne mjere, bude li inflacija ostala vrlo slaba, potaknule su špekulacije o daljnjim mjerama za poticanje gospodarstva i suzbijanje deflacijskih rizika o kojima bi se moglo odlučivati već idućeg mjeseca.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, jer je američka središnja banka jedina koja bi uskoro mogla zaoštriti monetarnu politiku

Očekuje se da će Fed iduće godine povećati ključne kamate zbog stabilnog rasta američkog gospodarstva, dok će europska i japanska središnja banka vjerojatno dodatno ublažiti monetarnu politiku zbog slabosti tamošnjih gospodarstava.

Zahvaljujući tome, u četvrtak se tečaj dolara, po prvi puta nakon sedam godina, primaknuo razini od 119 jena, no u petak je pao nakon što je japanski ministar financija Taro Aso kazao da je pad jena proteklih tjedana bio preoštar.

Premda je Aso poručio i da nema potrebe za intervencijom kako bi se zaustavio pad jena, japanska se valuta ipak ponešto oporavila prema dolaru.

Od kraja listopada tečaj dolara prema jenu skočio je više od 7 posto zbog labavljenja monetarne politike japanske središnje banke i ponovnog uronjavanja japanskog gospodarstva u recesiju.

Od važnijih vijesti iz vodećih svjetskih gospodarstava izdvaja se ona o odluci kineske središnje banke da snizi ključne kamatne stope kako bi potaknula rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.