osobni stečaj

Zašto Hrvati nerado prihvaćaju vlastiti bankrot?

28.01.2024 u 16:14

Bionic
Reading

Od 2016. na snazi je Zakon o stečaju potrošača koji prezaduženim građanima može omogućiti novi početak i otplatu duga. 2019. uveden je i jednostavni postupak stečaja potrošača. Njihova svrha je pomoći građanima da izađu iz dugotrajnih blokada, odnosno započnu život bez duga. Koje su prednosti, a koji nedostaci stečaja te zašto mnogi nerado prihvaćaju vlastiti bankrot? Odgovore nudi HTV-ova emisija Potrošački kod

Većina dužnika nije se namjerno našla u položaju dužnika. Najčešće je to zbog gubitka posla, bolesti ili smrti bračnog partnera. Mnogi nisu ni svjesni kamo im odlazi novac. Ako dođete u fazu prezaduženosti, bolje je nazvati vjerovnika i pokušati se dogovoriti. Stečaj potrošača krajnja je opcija - poručuju poznavatelji zakona. No mnogi građani ni ne znaju da mogu proglasiti stečaj.

Postupak jednostavnog stečaja potrošača pokreće Fina za sve one s manjim dugovima koji su u blokadi dulje od tri godine. Ako u tom razdoblju ne možete podmiriti novčane obveze u iznosu nižem od dvije tisuće 654 eura, Fina će vas obavijestiti i zatražiti od vas suglasnost za pokretanje postupka.

Prije nego što pokrene postupak jednostavnog stečaja potrošača, Fina je dužna tražiti očitovanje dužnika, a oni bi trebali u roku od 15 dana odgovoriti na taj prijedlog. Ako ne odgovore, smatra se da se slažu s pokretanjem postupka. Fina je poslala više od 190 tisuća poziva potrošačima na očitovanje. Dobila je 52 tisuće očitovanja, od toga se više od 39 potrošača nije složilo s pokretanjem jednostavnog stečajnog postupka.

Čak 60 posto građana od njih 46 tisuća za koje je jednostavni postupak stečaja potrošača završen ponovno ima blokirane račune.

'Interes građana za institut stečaja potrošača još uvijek nije velik, što zbog neinformiranosti, što zbog nezainteresiranosti. Građani se i dalje brinu da će se zapravo njihova imovina, odnosno nekretnina unovčiti u tom postupku', rekla je Ivana Kopjar, viša specijalistica za pravnu podršku u Fini, za HTV-ovu emisiju Potrošački kod.

U susjednoj Sloveniji stečaj potrošača primjenjuje se 16 godina. Autor slovenskog zakona o osobnom bankrotu Šime Ivanjko napominje da postupak osobnog stečaja nije nimalo lak. To je velik teret za dužnika i njegovu okolinu, osobito za njegovu obitelj, no pozitivno je da će dužnik jednog dana biti slobodan čovjek u financijskom smislu. Ističe da je hrvatski zakon dobar.