SUKOB U HRVATSKOM LESKOVCU

Zaštitari izbacili radnike iz Poljoprerade

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 26.04.2010 13:04
  • Objavljeno 26.04.2010 u 11:33
Poljoprerada

Poljoprerada

Izvor: tportal.hr / Autor: PPDIV

Prvo su radnici izbacili upravu na cestu, a sada je uprava izbacila štrajkaše. Javnost je u međuvremenu upoznata s agonijom radnika koji mjesecima nisu primili plaće, ali i zastrašujućom sudbinom izgladnjele peradi koja zarobljena u kaveze prima hranu samo jednom tjedno. Država još ni na koji način nije reagirala na upozorenja radnika da vlasnici Poljoprerade, osim njima za plaće, duguju desetke milijuna kuna državi za doprinose i poreze

Vlasnici Poljoprerade jutros su angažirali pedesetak zaštitara kako bi izbacili radnike koji su devet dana sprečavali upravu da ulazi u tvornički krug u Hrvatskom Leskovcu.

Radnici Poljoprerade, tvornice stočne hrane iz Hrvatskog Leskovca, plaću nisu primili još od početka godine, pa su krajem ožujka krenuli u štrajk, a 16. travnja su započeli radničku pobunu izbacivši upravu iz tvorničkog kruga, nakon što im je direktor Momčilo Grahovac umjesto 'plana oživljavanja' predočio plan otpuštanja 41 radnika, i to bez rješenja o visini i načinu isplate otpremnina, kao i neizvjesnu sudbinu za ostalih šezdesetak radnika.

'Zaštitari su nas protjerali iz tvornice, gdje smo čuvali imovinu, sada smo se okupili ispred tvornice i krenut ćemo u Zagreb', kazala je za tportal Hermina Parać, iz štrajkaškog odbora. Radnici će najvjerojatnije otići u Palaču pravde, gdje će predati kaznenu prijavu protiv uprave zbog lažnog izdavanja poreznih kartica i isplatnih lista.

Regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić, izjavio je Hini kako ogorčeni radnici čekaju pred portom Poljoprerade, nakon što su propali pregovori koje je Sindikat jutros vodio s predsjednikom Nadzornog odbora Dragom Marićem.

'Predložili smo Mariću da povuče zaštitare kako bi se smanjila mogućnost incidenta, no on je to odbio tvrdeći da se poslovodstvo ne osjeća sigurno, te da želi zaštititi imovinu tvrtke', kazao je Rogić.

A uz dramu stotinjak gladnih ljudi, na farmama Poljoprerade gladuju i životinje, za koje se štrajkaši brinu, ali su ih zbog nedostatka hrane mogli hraniti samo jednom tjednu. Zbog zastrašujuće agonije desetaka tisuća peradi zarobljene u kavezima, koja se zbog izgladnjelosti počela međusobno izjedati, reagiralo je i Društvo za zaštitu životinja, a jučer su se oglasili i inspektori Ministarstva poljoprivrede koji su naredili vlasniku da kokošima osigura hranu. Državne institucije nisu se još pobrinule da olakšaju agonija radnika, koji preživljavaju skupljajući plastičnu ambalažu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi