PROKLETI KREDITI

Zamrznuti švicarac vrijedi do 26. siječnja. Što to znači za dužnike?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 08.01.2016 07:02
  • Objavljeno 08.01.2016 u 07:00
Švicarski franak euro

Švicarski franak euro

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Dado Ruvic

Uskoro istječe zakonska odredba na temelju koje je za korisnike kredita u švicarcima zamrznut tečaj švicarskog franka. To znači da će svi oni koji nisu prihvatili konverziju od 27. siječnja plaćati uvećane rate, ali to bi se moglo dogoditi i mnogima koji su prihvatili konverziju budući da se postupak u nekim bankama oduljio, a zakonski rok za okončanje konverzije ne postoji

Korisnici kredita u švicarcima koji nisu prihvatili konverziju nakon 26. siječnja kada istječe jednogodišnje zakonsko zamrzavanje tečaja švicarskog franka na razini od 6,39 kuna mogu očekivati osjetno više rate kredita. S obzirom na to da je trenutačni tržišni tečaj iznad sedam kuna zaCHF rate će im skočiti za desetak posto.

Uvećane rate kratkoročno će pogoditi i dio dužnika koji su prihvatili konverziju, ali zbog ponovljenih izračuna i izmjena dodataka ugovora neće uspjeti okončati postupak konverzije do 26. siječnja.

Aleksić: Zakonski se može pritisnuti banke

Goran Aleksić, koordinator udruge Franak svjestan je problema koji bi mogao pogoditi dio dužnika, ali napominje da će banke svaku preplatu ionako morati vratiti nakon sklapanja dodatka ugovora. Ipak, poziva dužnike da pritisnu banke da ubrzaju postupak konverzije. 'Neka se pozovu na članak 248. Zakona o obveznim odnosima koji kaže: Ako je netko po zakonu obvezan sklopiti ugovor, zainteresirana osoba može zahtijevati da se taj ugovor bez odgađana sklopi', savjetuje Aleksić.

Konverzija se najviše otegnula u bankama koje su zbog prigovora klijenata morale izraditi nove izračune s primjenom nižih kamatnih stopa i promijeniti predložene dodatke ugovoru zbog nezakonitih odredbi. Među njima je Raiffeisen banka koja ovih dana dužnicima počinje slati nove izračune konverzije s dodacima ugovora. Svjesni problema s tečajem, u banci Raiffeisen samoinicijativno su odlučili produljiti primjenu fiksnog tečaja do 31. ožujka 2016. godine.

PBZ: 76 posto klijenata je dovršilo konverziju

Ostale banke koje su se očitovale na naš upit neće produljivati primjenu fiksnog tečaja, ali neke od njih planiraju okončati postupak konverziju prije isteka zakonske odredbe o zamrzavanju tečaja švicarskog franka. Iz Privredne banke Zagreb su nam poručili da je do sada već 76 posto klijenata dovršilo konverziju te očekuju da će tijekom siječnja to učiniti i ostali. I OTP će postupak konverzije odraditi do 26. siječnja, potvrdila je za tportal.hr Ivana Lončar Mašina, direktorica Marketinga i korporativnih komunikacija.

Iz Erste banke ne preciziraju do kada će završiti konverziju, ali napominju da 'tečaj koji se primjenjuje po CHF kreditu neće imati utjecaj na otplatni plan kredita u eurima, već će iznos uplate po CHF kreditu jedino utjecati na iznos preplate odnosno manje uplaćenog iznosa po konverziji'.

Ni u Zagrebačkoj banci ne vide problem što će klijenti koji do 26. siječnja ne potpišu nove ugovore morati plaćati uvećane rate jer će im se to ionako prilikom konačnog obračuna uračunati u preplatu. 'Sve uplate s osnove otplate kredita u razdoblju nakon 30. 9. 2015., pa do dana sklapanja izmijenjenog ugovora, utvrdit će se i obračunati kod prvog narednog dospijeća primjenom tečaja za EUR, tako da je klijentima koji su prihvatili konverziju irelevantno kretanje tečaja CHF nakon 30. 9. 2015.', stoji u odgovoru Zagrebačke banke.   

Do zaključenja članka nismo dobili odgovore od Splitske banke, Hypo Alpe Adria Bank i Sberbanka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!