POZITIVAN TREND

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2021 08:58
  • Objavljeno 10.06.2021 u 08:58
tportal

Izvor: EPA / Autor: Gyorgy Varga

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja ove godine bile su veće za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te 3,6 posto veće u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,2 posto. Porasle su i zalihe energije, za 1,2 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 1,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto i kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle za 23,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,5 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 17,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,3 posto i kapitalnih proizvoda za 6,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 3,7 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 13,2 posto te proizvodnji odjeće, za 8,7 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 57,5 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14,6 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 36,4 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 33,5 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 26,5 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!