CIJENE SKAČU

Zagrepčanima voda poskupljuje 20 posto. Provjerili smo koliko košta kubik vode u Europi i zašto je ona u Irskoj besplatna

29.11.2022 u 15:59

Bionic
Reading

Val poskupljenja uslijed krize prelio se i na cijene vode, koje su još samo prije godinu dana bile znatno drugačije. Naime prošle godine u Europi su vodu najskuplje plaćali građani Osla u Norveškoj – 5,51 euro (oko 41,3 kune) po metru kubnom (1000 litara). Pokazala je to analiza cijena vode u Europi koju je prošle godine objavila platforma Holidu, usporedivši cijene u 114 gradova

Premda je Hrvatska bogata vodom, plaćamo svaku kap. Po kubiku potrošene vode, Zagreb je 2021. bio među europskim gradovima s najnižom cijenom – građani su, naime, plaćali 1,68 eura, odnosno 12,6 kuna, navodi portal Water News Europe.

Međutim u samo godinu dana ta je cijena znatno narasla – kubik vode trenutno košta 15,29 kuna, a kako su Vodoopskrbe i odvodnje u ponedjeljak najavili, slijedi novi udar na džepove građana; cijena će narasti za 20 posto – s 15,29 na 17,75 kuna po kubiku.

Poskupljenje vode predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković obrazložio je činjenicom da od 1. siječnja 2023. na snagu stupa Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o naknadi za korištenje voda, prema kojoj će vodovodna poduzeća plaćati naknadu na svu vodu koju zahvate, a ne samo na isporučene količine, kao što je sad slučaj. Kubik vode raste na 17,75 kuna, što uključuje i pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Fiksni dio naknade ostaje kakav je bio i dosada.

'Povećanjem cijena, fiksno dio naknade ostaje među jeftinijima u Hrvatskoj, dok će cijena kubika vode narasti 17,75 kuna, što uključuje i pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Grad Zagreb i dalje ima nisku cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj. Od očekivanih 200 milijuna kuna tako prikupljenih sredstava, jedna četvrtina ići će na operativne troškove, a tri četvrtine na investicije koje, između ostalog uključuju ulaganje u vodnu infrastrukturu.

Zbog desetljeća neulaganja u Zagrebu se tako gubi gotovo 50 posto pitke vode, što se mora značajno smanjiti ozbiljnim investicijama. U pripremi je i Projekt Zagreb, vrijedan oko dvije milijarde kuna koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture što će smanjiti pucanje cijevi i gubitke vode. Iako taj projekt planiramo prijaviti na financiranje iz EU fondova, uz očekivani udio sufinanciranja od 30 posto, što je također velika investicija. Zbog svega navedenog podizanje cijena je, nažalost, neminovno', rekli su iz Zagrebačkog holdinga.

  • +13
Tomislav Tomašević presica Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

No kakva je situacija u susjednim nam zemljama? Prema cjeniku koji vrijedi od 1. siječnja 2021. godine, u Srbiji u Kragujevcu vodu plaćaju po cijeni od 54,87 dinara (oko 3,50 kuna) po metru kubnom. U strukturi tog iznosa osnovna cijena vode je 49,48 dinara (3,21 kunu), na koju treba dodati PDV od deset posto ili 4,95 dinara. Kanalizacija se posebno fakturira i cijena je 16,59 dinara uvećana za deset posto PDV-a, što na kraju pokazuje da plaćaju 18,25 dinara (1,18 kuna) za ovu uslugu. Isti iznos se plaća i za uslugu otpadnih voda. To znači da svako domaćinstvo plaća cijenu od 91,37 dinara (5,93 kune) po kubnom metru utrošene vode.

Cijena kubnog metra vode u Kragujevcu je ipak nešto viša, jer na konačni iznos od 91,37 dinara po metru kubnom treba dodati i naknadu za korištenje vodnog dobra u iznosu od 0,23 dinara po metru kubnom, kao i naknada za ispuštenu vodu koja iznosi 0,21 dinar po metru kubnom vode.

Irska je, poput Hrvatske, jedna od zemalja najbogatijih vodom, no Irci nikad je dosad nisu plaćali. Doduše, do (pokušaja) naplate vode došlo je 2015. godine, no Irci su se brzo pobunili, nazivajući takav potez u zemlji bogatoj vodom apsurdnim, a osim što su prosvjedovali, također velik broj građana nije htio platiti račune.

Međutim uveli su naplatu vode za one građane koji je troše u prekomjernim količinama. Naknada je po usluzi, tako da ako se koriste i javne usluge vodoopskrbe i usluge odvodnje, bit će naplaćene naknade za višak za obje usluge. Prosječna količina vode koju potroši jedno kućanstvo u Irskoj je 125.000 litara godišnje. Prag prekomjerne količine je 213.000 litara godišnje, što je 1,7 puta više od prosječnog iznosa.