GREEN ENERGY PAL

Zagrebački startup stvorio uređaj koji pokazuje koliko energije trošimo te kako smanjiti račune za struju i CO2 otisak

17.11.2022 u 20:08

Bionic
Reading

'Mučilo nas je to što svi govore o energetskoj učinkovitosti i održivosti, tome da je Europska unija postavila visoke ciljeve da ih povećamo, no da malo tko zna kako ih uistinu povećati. Počevši od nas samih. Što učiniti da naše kućanstvo bude energetski učinkovitije? Koje su to konkretne mjere što ih možemo poduzeti?' pitao se Ivan Pavić. Na tržištu nije mogao pronaći proizvod koji bi odgovorio na sva ta pitanja, a upravo je s tom mišlju vodiljom prije 18 mjeseci u Zagrebu osnovao startup Green Energy Pal

Čine ga četvorica suosnivača i istraživača iz područja elektroenergetike sa Zavoda za visoki napon i energetiku na FER-u – osim Pavića, u njemu su Alen Hrga, Domagoj Badanjak i Ivan Sudić. Dvojica dolaze iz domene energetike dok su dvojica iz IT i AI područja.

Taj ambiciozan tim mladih stručnjaka osmislio je uređaj Enpulse, pomoću kojeg se mogu značajno smanjiti računi za struju. Kako nam pojašnjava Pavić, riječ je o privatnom digitalnom energetskom konzultantu čiji je cilj stvoriti preduvjete za povećanje energetske učinkovitosti i održivosti na vrlo povoljan i user-friendly način.

'Naš je cilj učiniti energetsku učinkovitost i tranziciju na zelene tehnologije dostupnima baš svima. Otkad smo ušli u razvoj Enpulsea, tržište energije se u potpunosti promijenilo te su cijene električne energije skočile i do nekoliko puta za korisnike. To samo znači da je potreba za Enpulseom još više narasla', kaže Pavić, dodajući da se njihov proizvod bavi IT i AI razvojem u elektroenergetici, stoga smatra da su s tehničke strane vrlo dobro strukturirani.

Enpulse

Njihovi klijenti su svi koji troše električnu energiju, u prijevodu: nema onoga tko ne bi mogao koristiti njihovo rješenje, od kućanstava do poduzetnika, neovisno o tome je li riječ o pekarima, mljekarima, restoranima, pivovarama, trgovinama ili uredima.

Enpulse se sastoji od tri dijela: mjerenja potrošnje električne energije, pozadinskog sustava u koji se spremaju podaci i algoritmi te korisničkog sučelja. Radi tako da mjeri potrošnju te koristi te podatke kako bi se pokrenuli različiti matematički i AI alati u pozadinskom sustavu.

Pavić ističe vrlo jednostavan proces instalacije mjerne opreme - glavne kutije te šest senzora, tri za struju i tri za napon. Glavna kutija instalira se u glavni razvodni ormar objekta ili u njegovoj blizini tako da se pričvrsti za zid, a senzori se spoje na dovodne faze – strujni indirektno, naponski direktno. Nakon toga se uređaj spaja na internet i konfigurira, a korisnik dobiva pristup aplikaciji. Potom korisnik više nema doticaja s mjernom opremom, već samo s aplikacijom koju može koristiti na računalu ili mobitelu.

'Ideja tih alata je stvoriti savjete korisnicima kako smanjiti račun za struju te CO2 otisak. Korisničko sučelje u stvarnom vremenu prikazuje potrošnju energije te dosadašnje troškove, njihovu analizu te uskoro i savjete kako ih smanjiti. Osim Enpulsea, razvijamo besplatne alate za usporedbu cijena opskrbljivača, Enpare, kako bi svi imali priliku provjeriti nalaze li se kod najpovoljnijeg opskrbljivača', pojašnjava Pavić.

Kaže i da su prednosti mnogobrojne; od izravnih financijskih preko operativnih do investicijskih ušteda.

'Primjer izravne uštede je mogućnost rezanja vršne snage, a koja može iznositi deset i više posto ukupnog računa te koja se može ostvariti vrlo brzo nakon instalacije Enpulsea bez dodatnih ulaganja. Ovisno o tvrtki, povrat može biti za mjesec dana ili nekoliko mjeseci samo izravnim uštedama. Operativno, pomoću Enpulsea moći će se dobiti informacije o trenutnom radu cijelog postrojenja te uočiti nedostaci. Npr. u real timeu korisnik dobiva informaciju da mu je klima-uređaj upaljen noću, kada nema nikoga u uredu. I dobit će izračun koliko su ga takve nepotrebne akcije koštale u proteklom razdoblju', pojašnjava Pavić.

Kaže da su ljudi sve više zainteresirani za energetska pitanja i zaštitu okoliša, kao i da će u budućnosti ona biti još više zastupljena. 'Interes je veći zbog legislative (npr. ESG kriteriji prilikom investicija ili činjenica da nove zgrade u nekim državama moraju osigurati uvjete za postavljanje solarnih panela ili EV punjača), ali i promjene mindseta opće populacije', dodaje.

Premda je energetska kriza na prvi pogled negativan događaj, neminovno je to da je dala novi zamah zelenim i niskoenergetskim rješenjima, što nam dugoročno pogoduje kao društvu. 'Laicima u energetskim pitanjima poručio bih da je vrlo bitno da krenu promišljati o svojem energetskom i ekološkom otisku - i za njih trenutno, ali još više za sljedeće generacije. A pomoć u tom promišljanju nudi Enpulse te ga planiramo dizajnirati upravo tako da pomaže građanima u ovim pitanjima', naglasio je.

Osim FER-ovog programa Spock, iz kojeg su i nastali, sudjelovali su na raznim edukacijama za startupe, poput programa BAIF i IET Jumpstarter, ali i na događanjima poput festivala Greencajt, Green Future Conferencea, Podima, Ai2futurea te BASF Innovation Huba. Na potonjem su ušli u finale kao jedno od šest najboljih rješenja u području održivog razvoja u srednjoj i istočnoj Europi.

Planovi su, kaže Pavić, pronaći nove korisnike, potpuno razviti Enpulse te doći do investicije koja omogućava dostizanje prva dva cilja, odnosno daljnji rast i razvoj.

'Potrebni su nam novi korisnici da bismo prikupili dovoljnu količinu podataka kojom hranimo naše AI algoritme te da bismo dobili povratne informacije potrebne za poboljšanje aplikacije. Nakon real time monitoringa, analize potrošnje te optimalnog izbora opskrbljivača nastavljamo s intenzivnim razvojem novih značajki poput identifikacije pojedinačnih uređaja. Kako bismo razvili full featured proizvod, potrebna nam je investicija. Pomoću nje možemo se zaposliti na puno radno vrijeme te pronaći nove zaposlenike iz područja AI-ja i IT-ja, prodaje i energetike', zaključuje Pavić.