velika investicija

Zagrebačka tvrtka preuzela megalomanski 'Pula Gate', zna se i što će se graditi na atraktivnoj lokaciji

13.01.2022 u 18:56

Bionic
Reading

Preko desetljeća, preciznije još od 2009. godine, megalomanski "Pula Gate", investicija na atraktivnoj lokaciji neposredno uz zaobilaznicu, bio je ruglo grada. Prst u oko, ružna provokacija, sol na ranu Pule čijim se neuređenim i raspadajućim fasadama, kao nažalost jednim od glavnih gradskih obilježja, sada priključila i golema, 30 metara duboka rupa ograđena žicom

Ambiciozno zamišljenom projektu i prvom vlasniku priključili su se partneri iz jednog investicijskog fonda i ruski ulagači. Mješovito vlasništvo na koncu je uzelo svoj danak - završilo se na sudu, a investicija je zaustavljena. Ostala je jama s betonskom pločom i postavljenom armaturom. Ogorčeni Puljani čak su predlagali da se ona doslovno zatrpa i onda poravna na razinu okolnog zemljišta. Priželjkivali su barem gradnju parkirališta.

Nade za realizaciju projekta 'Pula Gate' tada su se mjerile u promilima. Prolazile su godine u kojima se ništa nije događalo.

Srećom, interes za neiskorišteni potencijal te lokacije i projekta nedavno je pokazala zagrebačka tvrtka MPB, piše Glas Istre. U relativno kratkom roku, MPB je od Unicredit banke Austria otkupio projekt i do kraja godine računaju da će početi s gradnjom. No umjesto kino dvorana, koje su u međuvremenu izgrađene u Max Cityju na Stoji, investitor će na 13 godina zanemarenom prostoru izgraditi objekt na pet etaža.

Prema informacijama koje je Glas Istre dobio iz MPB-a, prizemlje je rezervirano za poslovne prostore koji će biti u funkciji dodatnog oplemenjivanja sadržaja za tamošnje stanare. To pak u praksi znači da će se otvarati poslovne djelatnosti poput frizerskih salona, trgovina, mesnica, možda i manjih ugostiteljskih objekata, ali i kancelarijski prostori. Sadržaji poput kladionice, recimo, ne dolaze u obzir. Na četiri nadzemne etaže, iznad poslovnih prostora, izgradit će se stanovi za prodaju. Ispod prizemlja, na tri podzemne etaže, nalazit će se parkiralište s ukupno 300 mjesta, što je značajno, gotovo 100-postotno povećanje u odnosu na projekt iz davne 2009. godine.

Projekt će izgledati drugačije od onog prvog, primjereniji prostoru i vremenu, sa sadržajima koji će prije svega biti u funkciji stanara i njihovog standarda života. Iz MPB-a tvrde kako će sama gradnja potrajati otprilike dvije godine. Odlučili su da će surađivati s lokalnim arhitektima, kao i da za izvođenje građevinskih radova, ali i kao dobavljače, koriste domaće tvrtke gdje god je to moguće. U svakom slučaju, prioritet im je poticanje lokalnog građevinskog sektora, piše Glas Istre.

Zanimljivo, ista tvrtka, zagrebački MPB, prije tri godine kupila je od Erste banke propali projekt Industrogradnje na lokaciji preko puta Feroterma. Dvije već započete stambene zgrade MPB je završio, dok je treći i četvrti objekt gradio ispočetka. Treća kuća u tom nizu je gotova i pred useljenjem, dok je zadnja u završnoj fazi gradnje.

Osim ovog projekta koji je pri kraju, te realizacije modificiranog projekta "Pula Gate" koji je na samom početku, trenutno je u tijeku još jedna investicija direktno povezana s MPB-om. Radi se o stambenoj zgradi u Rakovčevoj s 30 stanova, takozvani projekt "Blok 57". Dulje vrijeme ta je lokacija također bila ruglo blizu centra grada i privremeni, improvizirani parking, na kojem se upravo izvode prvi građevinski radovi. Kako se saznaje od investitora, unatoč velikom interesu, stanovi koji će biti luksuzno i posebno opremljeni zasad nisu u prodaji.

Prvi operativac MPB-a u Puli Ivan Filipović rekao je kako u toj tvrtki postoji velika razina zadovoljstva što se na tri značajne lokacije, gdje su svojedobno i zbog raznih razloga investicije zapele na dulje vrijeme, sada radi punom parom, bez obzira da li je riječ o izvođačkim radovima ili završnoj pripremi dokumentacije. U MPB-u su, kaže, posebno zadovoljni što se prostori stavljaju u funkciju i pravilno valoriziraju kroz kvalitetne projekte kakvi Puli, gradu s velikim prostornim potencijalom, naprosto trebaju.

Ivan Filipović nam je potvrdio kako MPB, samo u Rijeci i Zagrebu, trenutno projektira i pred gradnjom je oko tisuću stanova. U Zagrebu će, na dvije lokacije, graditi ukupno 700 stanova, a u Rijeci na jednoj lokaciji čak 300. Inače, poslovni model MPB-a prema kupcima podrazumijeva plaćanje 10 posto kapare za rezervaciju stana, dok se ostatak plaća nakon izdavanja uporabne dozvole i provedenog etažnog elaborata, piše Glas Istre.