TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: CROBEX kliznuo u crveno, HT u fokusu

Bionic
Reading

Nakon dva dana rasta domaće je tržište kapitala zaključilo u crvenom, čime je slijedilo dinamiku viđenu na europskim burzama. Oba ključna indeksa CROBEX i CROBEX10 su pali 0,6 posto, dok je sektorske gubitnike predvodio indeks industrije s minusom od 1,6 posto. Jedini dobitnik među sektorskim indeksima je bio građevinski sektor sa skokom od 2,6 posto

Likvidnost se gotovo udvostručila u odnosu na dva prethodna dana, te je protrgovano 9,4 milijuna kuna. U fokusu investitora je bila dionica HT-a s 1,6 milijuna kuna prometa uz stagnaciju cijene. Među milijunaše se ugurala još samo dionica Ericsson Nikole Tesle s 1,1 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i padom cijene od 1,3 posto.

Tržište je polako zakoračilo u sezonu kvartalnih rezultata, te su svoja izvješća dostavile INA i Kutjevo, međutim bez veće reakcije, gdje je dionica INA-e oslabila 1,7 posto ali na svega 90 tisuća kuna prometa.

Gubitnik dana je dionica Dalekovoda koja je potonula 7,6 posto, koja zadnjih dana bilježi snažnu volatilnost, gdje se naizmjence izmjenjuju dani dobitaka i gubitaka. Slab dan je imala i dionica Vira s padom cijene od 6,2 posto, dok na suprotnoj strani kao dobitnici dana stoje dionice dva građevinara Ingre i Instituta IGH koje su ojačale 2,9 posto i 2,3 posto.

Dobitnik dana: Ingra +2,88% 12,50

Gubitnik dana: Dalekovod -7,62% 38,80

CROBEX: -0,58% 2.138,12