ISTRAŽIVANJE

Zagreb, Zadar i Dubrovnik najpoželjniji za nekretnine

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.06.2009 08:32
  • Objavljeno 29.06.2009 u 08:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Vis te gradovi u Istri najpoželjnija su odredišta u kojima bi Hrvati voljeli posjedovati nekretninu, pokazalo je istraživanje portala Crozilla.com

Na pitanje u kojem gradu bi gradu voljeli posjedovati nekretninu najveći broj ispitanika, 30 posto, odlučio se za glavni grad Zagreb. Postotak od 11 posto volio bi radije nekretninu u Zadru nego li u bilo kojem drugom gradu Hrvatske. Nekretninu u Dubrovniku voljelo bi posjedovati osam posto ispitanika, za Vis se odlučilo šest posto, a za vlastitu nekretninu u bilo kojem gradu Istre odlučilo se pet posto ispitanika. Postotak od po četiri posto svoju nekretninu voljeli bi kupiti u Splitu i Hvaru. Nadalje, po dva posto odlučilo se za Pulu, Šibenik, Samobor, Makarsku, Orebić i Opatiju, dok je ostatak zainteresiran za gradove kao što su Osijek, Varaždin, Baška voda, Omiš, Lastovo, Brač te Biograd na moru gdje je metar kvadratni povoljniji.

Kada su u pitanju najnerealnije cijene nekretnina, istraživanje je pokazalo kako građani smatraju da najneralnije cijene imaju Dubrovnik i Zagreb. Za Dubrovnik se odlučilo 30 posto ispitanih, a nešto manji postotak, točnije 28 posto smatra kako su cijene nekretnina najnerealnije u Zagrebu. Deset posto smatra kako su cijene nekretnina u Hrvatskoj općenito nerealne s posebnim naglaskom na Zagreb. Po četiri posto ispitanika smatra kako Split i Hvar imaju najnerealnije cijene, dok po 3 posto smatra kako ova „titula“ ipak pripada Varaždinu, Rijeci, Zadru, Opatiji i Bjelovaru. Ostatak je podijeljen između Šibenika, Vinkovaca, Belog Manastira i Karlovca.

U ispitivanju je sudjelovalo 700 građana. Rezultati istraživanja pokazuju kako 71 posto, od ukupnog broja ispitanika, i dalje smatra kako su nekretnine isplativa investicija. Za 24 posto ispitanika važno je znati o kojoj je nekretnini riječ, dok će tri posto uložiti svoj novac samo ako je moguće izračunati povrat na investiciju. Ostatak od dva posto smatra kako ipak nije isplativo ulagati novac u nekretnine.

Najisplativijom investicijom hrvatski građani smatraju stan (32 posto), zatim građevinsko zemljište (21 posto) dok bi ostatak od 16 posto investirao u kupnju kuće, a osam posto u poslovni prostor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi