UPOZORENJE IZ MFF-a

Zaduženost austrijskih banaka prijetnja Hrvatskoj

21.01.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Ovisnost europskih tržišta u razvoju o kapitalu iz Austrije, Grčke i Švedske učinio je zemlje primateljice, među kojima je Hrvatska, i zemlje davateljice zajmova financijski nestabilnim, zbog čega prijete užasne posljedice za gospodarstvo, prenosi Reuters upozorenje analitičara MMF-a.

U najgoroj poziciji je Austrija i zemlje u kojoj su njezine banke posudile kapital u vrijednosti 70 posto austrijskog BDP-a. Nakon Austrije najveći udjel posuđenog novca u odnosu na BDP ima Belgija, kojoj su drugi dužni 26 posto BDP-a, a slijede je Grčka i Švedska. Dok je Grčka najviše izložena na Balkanu, a Švedska među baltičkim državama, Austrija se proširila cijelom istočnom Europom, od Hrvatske i Slovačke do Ukrajine i Rumunjske, prenosi SEEbiz.eu.

Analiza MMF-ovih analitičara, koja još nije objavljena, upozorava da su "neke države postale vrlo ranjive na iznenadno povlačenje kratkoročnih pozajmica izvana s potencijalno užasnim rezultatom na njihovo gospodarstvo", a to upozorenje vrijedi ponajprije za Balkan i Baltik. Ako se ostvari crni scenarij za države u razvoju, povratnim efektom bit će ugrožene i zemlje davateljice zajmova.

Austrijska vlada je zbog povećanog rizika već prisiljena plaćati višu cijenu za kapital od susjedne Njemačke, i to za 94 bazna boda na obveznice.