ANKETA O RADNOJ SNAZI

Zabrinjavajuće niske stope aktivnosti i zaposlenosti

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2011 18:11
  • Objavljeno 29.09.2011 u 15:25
burza zavod za zapošljavanje nezaposlenost HZZ

burza zavod za zapošljavanje nezaposlenost HZZ

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/24sata

Prema podacima ankete o radnoj snazi koju DZS provodi na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO), broj nezaposlenih u drugom se tromjesečju smanjio za 15 tisuća u odnosu na prvo tromjesečje te iznosi 231 tisuću. Stopa nezaposlenosti tako se smanjila za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prvo tromjesečje te iznosi 13,5 posto. Takva kretanja očekivana su posljedica sezonskog zapošljavanja

Međutim, negativne trendove na tržištu rada potvrđuje usporedba s drugim tromjesečjem prošle godine kada je stopa nezaposlenosti bila 12,4 posto. Istovremeno, prosječna registrirana stopa nezaposlenosti u drugom tromjesečju iznosila je 17,5 posto. Velika razlika između anketne i registrirane stope nezaposlenosti upućuje na činjenicu da znatan broj prijavljenih na Zavodu nije tamo radi zapošljavanja, već da bi ostvarilo određena socijalna prava. Ako se uzme u obzir to da jedan dio ostvaruje primanja od neprijavljenog rada, utjecaj je dvostruko nepovoljan. Tako osim što se iz proračuna izdvajaju sredstva za naknade za nezaposlene, prihod od neprijavljenog rada (siva ekonomije) ne ulazi u porezni sustav.

Uspoređujući Hrvatsku sa srednjoeuropskim zemljama u razvoju, vidljivo je da je rast nezaposlenosti u većini zemalja u ovoj godini zaustavljen, a u Hrvatskoj i dalje raste (na godišnjoj razini). Isto tako, vidljivo je da su nepovoljni trendovi tijekom krize najmanje bili izraženi u Češkoj i Rumunjskoj. Nadalje, Bugarska, Poljska i Slovačka godine prije krize uspjele su iskoristiti za značajno smanjenje nezaposlenosti, kao i Hrvatska, dok je nezaposlenost u Mađarskoj još od 2003. konstantno u porastu.

Međutim, više od rasta nezaposlenosti zabrinjavaju niske stope aktivnosti i zaposlenosti te nepovoljan omjer aktivnog i neaktivnog stanovništva. Ukupno radno sposobno stanovništvo starije od 15 godina iznosi 3,77 milijuna, od čega je 1,71 milijun aktivnih (zaposleni i nezaposleni), a 2,06 milijuna neaktivnih. Stopa aktivnosti (omjer aktivnog stanovništva i radno sposobnog stanovništva) iznosi 45,4 posto pa omjer neaktivnog i aktivnog stanovništva iznosi 1,2, što znači da na svaku aktivnu osobu statistički dolazi 1,20 radno neaktivnih osoba. Stopa zaposlenosti (omjer broja zaposlenih i ukupnog radno sposobnog stanovništva) iznosi svega 39,3 posto. Pri tome su u posljednje dvije godine kretanja pogoršana.

Treće tromjesečje trebalo bi pokazati pad nezaposlenosti u odnosu na drugo tromjesečje zbog snažnijeg sezonskog zapošljavanja, međutim prema kraju godine nezaposlenost će ponovno rasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi