VJEROVNICI POSTAJU VLASNICI

Zaba potpisala za opstanak HG Spota

Bionic
Reading

Najveći vjerovnici dali su mandat Saši Lončaru da do sredine prosinca zamijeni dugove u kapital i time riješi isplatu komercijalnih zapisa koje HG Spot vuče od 2009.

Polovica financijskih vjerovnika i dobavljača potpisala je s HG Spotom sporazum po kojem u iduća dva mjeseca neće povlačiti zadužnice ni tražiti stečaj trgovca, doznaje Poslovni dnevnik. Sporazum, čiji je cilj omogućiti zamjenu potraživanja u kapital, krajem prošlog tjedna su među prvima potpisale Zagrebačka banka, ST Invest i Bastion upravljanje.

Saša Lončar, najveći dioničar i predsjednik Uprave HG Spota, kaže da ostatak od ukupno 18 potpisa očekuju do kraja tjedna. 'O detaljima ovog procesa razgovaralo bi se u hodu, a dinamika je propisana sporazumom. Uglavnom, za dva mjeseca, znači već negdje u prvoj polovici prosinca, mogli bismo realizirati equity swap', kaže Lončar. Prema podacima sa Zagrebačke burze, HG Spot ima vremena najkasnije do 6. listopada riješiti problem s vjerovnicima koji vuče već dvije godine. Za listopad je Trgovački sud u Zagrebu, služba u Sisku, zakazao ročište na kojem se očekuje izjašnjavanje o prijedlogu za otvaranje stečaja. Lončar je pak Zagrebačkoj burzi izjavio da su plan restrukturiranja i potpisivanje, kako ih službeno zove, 'stand still dogovora', i da očekuje da će predlagatelj stečaja povući svoj zahtjev.

Prema izvješću HG Spota, za prvo tromjesečje kompanija ima 175,2 milijuna kuna dugova prema bankama i drugim financijskim institucijama. Od toga 35,1 milijun kuna otpada na komercijalne zapise, a ostalo čine krediti i druge obaveze koje su mahom kratkoročne. Među kreditorima HG Spota nalaze se, između ostalog, Zagrebačka banka, PBZ, RBA, Volksbanka, Hypo fond, ST Invest i Velebit osiguranje, a među dobavljačima s potraživanjima Microline i M San.

Podsjetimo, Microline je zatražio stečaj HG Spota nakon što su banke zadužnicama blokirale račun tvrtke te izrazio spremnost da povuče taj zahtjev ako sve strane potpišu sporazum. Zbog zahtjeva za stečajem trgovine HG Spota bile su zatvorene dulje od mjesec dana. Sredinom kolovoza Lončar je preko tvrtke kćeri HG Spot Informatike ponovno otvorio tri najveće trgovine. Većinu ostalih lokacija preuzeo je konkurent Makro Mikro. Unatoč tome, HG Spot je objavio da je zadovoljan rezultatima jer je u kolovozu imao 10 do 15 posto bolji rezultat na svoje tri lokacije nego u istom razdoblju lani. Glavni adut im je, tvrde, to što su pojedinačno najuspješniji prodavatelj Appleovih proizvoda u Hrvatskoj. Saša Lončar kaže da je o točnom udjelu vlasništva koji bi vjerovnici dobili u HG Spotu još prerano govoriti. Dodaje tek da sporazum predviđa dodatnu mogućnost za dobavljače.