PRILIKA ZA GRADOVE

Za razvoj poslovne infrastrukture 380 milijuna kuna

15.09.2016 u 14:08

Bionic
Reading

Početkom listopada bit će raspisan natječaj "Razvoj poslovne infrastrukture", vrijedan 380 milijuna kuna, najavili su u četvrtak tehnički ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić i tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat

Ukupna raspoloživa sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj predviđena za taj natječaj odnosno javni poziv iznose 380 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti je 200 tisuća kuna, a najveći 20 milijuna kuna. Kroz aktivnosti projekata u okviru natječaja Razvoj poslovne infrastrukture ulagat će se u materijalnu i nematerijalnu imovinu s ciljem izgradnje, rekonstrukcije i opremanja nove i postojeće poduzetničke poslovne infrastrukture.

Jedinice lokalne i područne samouprave i potporne institucije na javni poziv će se moći javljati od 1. listopada, a bit će zatvoren 31. prosinca i nakon toga će se pristupiti kvalifikaciji i ocjeni pristiglih prijava, kazao je Horvat

Kako je rekao, javnim pozivom otvara se mogućnost općinama, gradovima i županijama da prema svojim razvojnim planovima poboljšaju i grade svoju poduzetničku infrastrukturu i tako privuku nova ulaganja koja će otvoriti nova radna mjesta.

Najavio je i kako su u završnoj fazi dva nova poziva - jedan namijenjen komercijalizaciji inovacija vrijedan 120 milijuna kuna i drugi namijenjen potpornim poduzetničkim institucijama.

Horvat je rekao kako je Hrvatska "naučila povlačiti sredstva iz zajedničke blagajne EU-a" te je siguran će već ove godine iz te zajedničke blagajne povući više nego što uplaćuje. Tolušić je pak istaknuo je kako je Hrvatska ove godine obvezna uplatiti u proračun EU-a 3,7 milijardi kuna, a do sada je iz fondova EU-a povučeno 5,4 milijarde kuna

"Praktično svaki tjedan Hrvatska povlači oko 200 milijuna kuna novog novca i ovo je definitivno već sada najuspješnija godina od kada Hrvatska ima pristup europskom novcu", kazao je.

Prošle je godine, kako je naveo, povučeno približno 4 milijarde kuna, a sada smo već blizu 5,5 milijardi.

Tolušić je kazao i kako još ima posla u pojednostavljenju procedura, iako je značajan iskorak u tom segmentu napravljen. U iduće tri do četiri godine, kako je rekao, Hrvatska će se popeti u gornju polovicu zemalja koje su "super pozitivne" po povlačenju sredstava iz EU-ovih fondova.