ISPLATE SLIJEDEĆI TJEDAN

Za Poduzetnički impuls stiglo 11 tisuća prijava

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2012 16:05
  • Objavljeno 19.06.2012 u 15:43
Gordan Maras

Gordan Maras

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Novi zakon o obrtu u saborsku će proceduru biti upućen početkom jeseni, odnosno krajem rujna ili početkom listopada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je izvijestio da je za program 'Poduzetnički impuls' stiglo gotovo 11 tisuća prijava, a isplate sredstava počet će idući tjedan.

Po novom zakonu obrtnici više ne bi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta, a kako bi bili izjednačeni sa drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze plan je da se odgovornost propiše na način da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti. Predviđa se i uvođenje instituta prijenosa obrta za života obrtnika, umjesto samo nakon njegove smrti, a planira se i privremeno ukinuti plaćanje izdavanja obrtnice čime će se dodatno rasteretiti obrtnici te im se omogućiti jednostavnije i povoljnije pokretanje poslovanja. Maras je istaknuo i pozitivne trendove u obrtništvu - u lipnju je otvoreno 4.400 obrta, broj zaposlenih u obrtu također je u laganom porastu, a u prvih pet mjeseci ove godine otvoreno je 6.300 novih radnih mjesta u obrtima, što je 30 posto više nego u istom razdoblju lani.

Naveo je kako je u pripremi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a poticajne mjere odnose se na poticaje za mikro-poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd. Najavio je i kako će do kraja godine biti izrađena strategija razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. - 2020. koja će poslužiti kao podloga za programiranje instrumenata namijenjenih poduzetnicima financiranim iz EU fondova u očekivanom iznosu od oko 100 milijuna eura godišnje u razdoblju od 2014. do 2020., a uskoro će biti raspisan i arhitektonski natječaj za Regionalni centar za poduzetničko učenje koji će se graditi u Zagrebu, predviđene vrijednosti 30 milijuna eura, a koji će se financirati iz Strukturnih fondova.

Također, bit će raspisan još jedan natječaj za bespovratna sredstva iz IPA programa sa dodatnih 4 milijuna eura za 2012.-2013. namijenjenih poduzetnicima za jačanje konkurentnosti. Osvrnuvši se na prvih šest mjeseci rada Maras je rekao kako je u ovom trenutku hrvatsko poduzetništvo konkurentnije nego na početku godine, i to zahvaljujući donesenim mjerama kao što su smanjenje stope zdravstvenog doprinosa za 2 posto, smanjenjem parafiskalnih nameta, ukidanje doprinosa na plaće za novozaposlene u razdoblju od dvije godine itd. Ukupno rasterećenje veće je od tri milijarde kuna. Podsjetio da je za program Ministarstva poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls" stiglo gotovo 11 tisuća prijava, strožiji su kriteriji nego ranijih godina, ali i veći iznosi pojedinačnih potpora, a radi bolje kontrole isplata potpora ide u dva dijela (60 i 40 posto), a ukoliko se sredstva potroše nenamjenski, obvezan je povrat poticaja. Isplate sredstava počet će idući tjedan.

Rekao je i kako je njegovo ministarstvo najbolje među ministarstvima što se tiče iskorištenosti sredstava iz EU programa i projekata. Od ukupno raspoloživih IPA sredstava u nadležnosti ministarstva u iznosu od 23,25 milijuna eura raspisano je natječaja za 23 milijun eura, potpisano je sedam ugovora u iznosu od 16,6 milijuna eura, a isplaćeno je 7,37 milijuan eura. Raspisani natječaj za grant shemu za poduzetnike u vrijednosti 4,4 milijuna eura pobudio je veli interes te se prijavilo oko 1.000 zainteresiranih, što je najviše ikad zabilježeno u provedbi EU fondova, rečeno je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi