INTERESA IMA, A VREMENA?

Za Pevec ima vremena do ponedjeljka

03.11.2009 u 16:39

Bionic
Reading

Iako je 1.600 Pevecovih dobavljača do večeras trebalo odlučiti hoće li pretvoriti svoja potraživanja u vlasnički udio kako bi se izbjegao stečaj tvrtke, rok je produljen do ponedjeljka

Premda samo produljenje roka sugerira da interes ipak nije zadovoljavajući, predsjednik Uprave Peveca Josip Baotić izjavio je za tportal.hr da interesa ima i prijave stižu, ali da je rok bio prekratak.

'Dobili smo vrlo kreativnih i dobronamjernih prijedloga od dobavljača za program reprogramiranja i naravno da ćemo razmotriti i raspraviti svaki prijedlog, a finalna odluka najvjerojatnije će se znati u ponedjeljak', rekao je Baotić.

Dobavljači, istaknuo je Baotić, traže dodatne informacije, a pohvalio se time da je jedan veliki dobavljač iz Njemačke pristao pretvoriti cjelokupno potraživanje u vlasnički udio. 'Vrata za spas Peveca su odškrinuta, u petak ćemo znati stanje, a nakon toga slijedi nova runda pregovora.'

Za uspjeh plana koji je ponudila nova uprava ključno je da se polovica od ukupnih potraživanja dobavljača, u iznosu oko 700 milijuna kuna, pretvori u dionice.

Alternativan plan spašavanja Peveca predstavio je biznismen Josip Galić kojemu bjelovarska tvrtka duguje šest milijuna kuna. Njegova je ideja bila da dobavljači osnuju novu tvrtku s upravom koju bi sami imenovali. Od Peveca bi unajmili prodajne prostore, smatrajući da su prepoznatljivi kod potrošača, napunili ih robom i nastavili s radom.

Polovicu potraživanja - koliko im Zdravko Pevec duguje - pretvorili bi u temeljni kapital nove tvrtke, a dodatni prihod pružilo bi im iznajmljivanje viška prostora Pevecovih centara. Baotić pozdravlja svaku kreativnu ideju, pa tako i Galićev plan, 'jer bitno je da se nastavlja posao i izbjegne stečaj'.

Dobavljaču su, čini se, više skloni Galićevu planu. Među većim je tvrtka Limex, čiji je direktor Ivan Pobi, za tportal  Galićev plan ocjenio daleko boljim: 'Svi bismo mi željeli nastavak suradnje sa Pevecom, ali mislim da bi oni trebali korigirati ponudu. Nije nam problem odreći se dijela potraživanja, ili dio njih pretvoriti u vlasništvo, ali nedostaju nam precizne garancije za buduće poslove. '

Za dobavljače stečaj predstavlja najgoru opciju, jer u tom slučaju neće moći naplatiti svoja potraživanja. Naime, prvo bi svoja potraživanja u visini od oko milijardu kuna pokrile banke-vjerovnici, a zatim država, odnosno Ministarstvo financija, kojem bjelovarska tvrtka duguje za porez oko 150 milijuna kuna. Vrijednost imovine Peveca iznosi 1,6 milijardi kuna, što je manje od ukupnog duga prema dobavljačima i bankama, a koji je dosegnuo 1,8 milijardi kuna. U slučaju likvidacije  imovina tvrtke procjenjena je na samo 600-700 milijuna kuna.