prijave do 15. studenog

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 95 milijuna kuna: Prijavite se ako želite postaviti solarne panele, fotonapone, kotlove na pelete...

20.09.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Za posjeta Međimurskoj županiji obnašateljica dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain najavila je u utorak javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, vrijedan 95 milijuna kuna, koji neće biti po modelu najbržeg prsta

Košiša Čičin-Šain je rekla da su danas razgovarali o onome što Fond za zaštitu okoliša planira u idućem razdoblju kako bi se svi mogli pravodobno pripremiti, a posebno kako bi se za energetsku obnovu i obnovljive izvore energije mogli pripremiti objekti koji su od javnog značaja.

„Energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini dodatno je potaknula i ubrzala tranziciju u zelenu energiju i to se direktno može vidjeti na velikom interesu koji građani pokazuju u prijavama za naše javne pozive, gdje se subvencionira i potiče i daje se određena potpora za uštedu energije i za ugradnju obnovljivih izvora energije”, rekla je Košiša Čičin-Šain. Kad je riječ o obnovljivim izvorima energije na obiteljskim kućama, direktorica Fonda rekla je kako se javni poziv koji je bio otvoren u travnju ove godine odnosio na javne zgrade te da je Međimurska županija prijavila mnogo zgrada.

„Što se tiče obiteljskih kuća, javni poziv se objavljuje 28. rujna, s time da će se prijave primati od 15. studenoga, i bit će otvoren do kraja godine. Važno je napomenuti da neće biti po modelu zaprimanja, odnosno po modelu najbrži prst”, istaknula je.

Za taj javni poziv planirano je 95 milijuna kuna, a obuhvaća postavljanje fotonapona, postavljanje dizalica topline, solarnih panela te postavljanje ili kupnju kotlova na pelete. Košiša Čičin-Šain je istaknula i kako Republika Hrvatska te Ministarstvo graditeljstva promišljaju o cjelokupnoj obnovi svih stambenih zgrada i obiteljskih kuća, ponajprije onih u kojima se živi.

  • +4
Obnova osječke Tvrđe Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Župan Matija Posavec potvrdio je da je Međimurska županija predvodnik u energetskoj obnovi svojih zgrada, što dokazuju podatci o 50 posto energetski obnovljenih škola.

„Ono što nam je još na čekanju kao jedina srednja škola to je Gospodarska škola, no, nažalost, na natječaju koji je zadnji objavljen nismo prošli, ali imamo spremnu svu projektnu dokumentaciju”, rekao je Posavec te dodao da je spremna dokumentacija za energetsku obnovu još desetak škola. „Pripremili smo svu projektnu dokumentaciju da nam sve škole budu u jednosmjenskoj nastavi, a dogradnja i rekonstrukcija da onda ostvare benefit u energetskoj održivosti i samodostatnosti”, rekao je međimurski župan.