poskupljenje uvoza

Energenti katapultirali manjak u trgovinskoj bilanci eurozone i EU-a

16.09.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Manjak u robnoj razmjeni EU-a i eurozone snažno je porastao u srpnju, odražavajući poskupljenje uvoza energenata, pokazali su podaci Eurostata

EU je u srpnju izvezao robu u vrijednosti većoj za 13 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su sezonski neprilagođeni podaci europskog statističkog ureda, objavljeni u četvrtak. Uvoz je pak poskočio 48 posto.

Bilanca je pokazala manjak EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom od 42,3 milijarde eura, najviši otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća. U prošlogodišnjem srpnju Unija je bilježila višak od 15,6 milijardi eura.

Eurozona je u srpnju povećala robni izvoz za 13 posto, a uvoz za 44 posto. Time je bilanca robne razmjene sa svijetom pokazala manjak od rekordne 34 milijarde eura. U srpnju prošle godine eruozona je bilježila višak od 20,7 milijardi eura. Manjak je na oba područja u srpnju bio veći za četvrtinu nego u lipnju.

Skupa energija

U razdoblju od siječnja do srpnja robni izvoz iz EU-a porastao je 17,2 posto, a gotovo isti postotni rast bilježila je i eurozona. Vrijednost robnog uvoza poskočila je pak za 49 posto u EU i za 43 posto u eurozoni. Uvoz energenata više je nego udvostručen, nadmašivši skok izvoza, i Unija je prvih sedam mjeseci zaključila s manjkom u trgovini energentima gotovo trostruko većim nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Energetska kriza u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cijene energije snažno su porasle ove godine zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi. U trgovini hranom EU je zabilježio višak, unatoč 30-postotnom skoku uvoza, dvostruko snažnijem od skoka izvoza.

SAD se prometnuo u glavno odredište europskog izvoza, koji je porastao otprilike za četvrtinu. Još je snažnije porastao uvoz iz SAD-a, za 52,8 posto. Bilanca pokazuje europski višak u razmjeni od 91,2 milijarde eura, nešto manji nego u prvih sedam mjeseci 2021. Izvoz u Rusiju smanjen je pak za trećinu dok je uvoz porastao za 70 posto. Bilanca pokazuje europski manjak u razmjeni od 103,2 milijarde eura, trostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.