ZBOG PRONEVJERE

Walteru Wolfu 2,5 godine zatvora

10.12.2008 u 13:58

Bionic
Reading

Poduzetnik Walter Wolf osuđen je jer je prisvojio iznos od 20.000 eura od prodaje poslovnog prostora karlovačke tvrtke KIO u Valjevu, u Srbiji. Banka nije mogla potvrditi kamo je nestao novac

Walteru Wolfu su na Županijskom sudu u Karlovcu u srijedu izrekli nepravomoćnu kaznu od 2,5 godine zatvora zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, kaznenog djela koje je počinio 2003. dok je bio predsjednik Nadzornog odbora i stopostotni vlasnik Karlovačke industrije obuće (KIO). Sudac Ante Ujević koji je izrekao presudu  poznat je po tome da rijetko oslobađa.

Wolf je nazočio prijepodnevnom dokaznom postupku, neprekidno skrivajući lice pred objektivima brojnih fotoaparata. S obzirom na to da su Zorana Pilipovića, njegova branitelja na istom sudu u listopadu, zbog odavanja odvjetničke tajne suspendirali u slučaju Roberta Matanića, u ovom postupku branili su ga Vatroslav Šego i Josip Reljić.

Walter Wolf je osuđen jer je prisvojio iznos od 20.000 eura od prodaje poslovnog prostora u Valjevu, u Srbiji. Direktora tvornice KIO Ivu Maglicu, koji je u međuvremenu umro, nagovorio je da na njegov devizni račun u Splitskoj banci uplati 20.000 eura, što je on i učinio. Na sudu je Wolf ponovio da se ne osjeća krivim i ostao pri svom iskazu. On ima i kanadsko i hrvatsko državljanstvo, a i jedan je od aktera u slovensko-finskoj 'aferi Patria'. Sumnjiči ga se da mu je kao posredniku između Slovenije i Finske isplaćena provizija u prodaji oklopnih vozila.

Prvooptuženik u ovom slučaju, Ivo Maglica, je u svom iskazu danom u istrazi rekao kako ga je Wolf usmeno uputio da iznos od prodaje trgovine u Valjevu uplati na njegov račun, što je on učinio nakon isplate 3000 eura posredniku. Naveo je i da je taj novac s Wolfova računa, na kojem se našao zato što je račun tvornice KIO bio blokiran, isplaćen za plaće nekolicini radnika.

No Splitska banka nije mogla dokumentirati kamo je otišao novac koji je 'legao' na Wolfov privatni račun. Odvjetnici su priložili sudu potvrdu o tome kako je Wolf 2005. za taj isti KIO, svoju tvornicu u stečaju, iz 'svog džepa' uplatio 380.000 eura podmirujući kredit koji KIO nije mogao vratiti. Time su, ali neuspješno, htjeli prikazati kako je suludo da vlasnik uzima u svoj džep 20.000 od tvrtke kojoj potom daruje 380.000 eura.