i dalje nesigurno trgovanje

Wall Street porastao drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima Netflixa

21.07.2022 u 07:53

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija

Dow Jones ojačao je 47 bodova ili 0,15 posto, na 31.874 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 posto, na 3.959 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.897 bodova.

Rast indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Netflixa.Ta kompanija za streaming video usluga zabilježila je u proteklom tromjesečju manji pad broja pretplatnika nego što se očekivalo i prognozirala rast tog broja u tekućem tromjesečju. Rast cijene dionice te kompanije potaknuo je rast cjelokupnog tehnološkog sektora, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, najviše porastao.

I većina ostalih kompanija izvješćuje o većim zaradama nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 5,9 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

No, trgovalo se nesigurno jer će zbog visoke inflacije američka središnja banka ovoga mjeseca ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, najvjerojatnije za 0,75 postotnih bodova.

„Cijene dionica kreću se kao na 'roller coasteru' dok su na milost i nemilost inflacije, kamatnih stopa i zarada. Morat ćemo pričekati još jednu seriju makroekonomskih pokazatelja koja će pokazati je li inflacija pod kontrolom ili nije”, kaže Terry Sandven, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 7.264 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 13.281 bod, a pariški CAC 0,27 posto, na 6.184 boda.

Azijski ulagači oprezni, u fokusu Europa

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, dok ulagači čekaju vijesti o tome hoće li Europa ponovno dobivati ruski plin putem Sjevernog toka 1 i za koliko će Europska središnja banka povećati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 poto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,5 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 1,3 posto.