UDRUGA FRANAK:

'Vujčić se gostio na račun UniCredita, to je sukob interesa!'

26.01.2016 u 09:10

Bionic
Reading

Udruga Franak prijavila je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa Borisa Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), zbog njegovog sudjelovanja na konferencije UniCredit banke u austrijskom Kitzbühelu sredinom ovog mjeseca

'Prema dostupnoj dokumentaciji iz priloga prijave, prijavljeni guverner je aktivno sudjelovao i nastupao na konferenciji, a sudjelovao je i u neformalnom dijelu programa, panelima, druženjima, večerama itd., sve na teret organizatora UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke d.d. Postavlja se pitanje kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju', ističu iz Udruge Franak.

Podsjetimo, u Kitzbühelu je bio i premijer Tihomir Orešković te se sastao s najvećim hrvatskim kreditorima.

Frankovci su zatražili hitan sastanak s Oreškovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

Podsjećaju kako su HDZ i Most u kampanji obećali da će organizirati radnu grupu s Udrugom Franak. Ona bi trebala u roku od tri mjeseca pripremiti zakon kojim će se regulirati fiksne marže u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima fiksna marža nije ugovorena, na način da se fiksne marže odrede kao razlika početno ugovorene kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra.

'Most je obećao i da će donijeti zakon za vraćanje preplaćenih iznosa kamata na temelju pravomoćne presude u kolektivnom sudskom procesu', naglašavaju iz Udruge Franak.