NEMA BRIGE

Vujčić: Radili smo stres test da vidimo može li se sustav zbog Agrokora urušiti

31.03.2017 u 14:35

Bionic
Reading

Sistemski rizici za hrvatsko gospodarstvo zbog Agrokora prvenstveno će ovisiti o tome na koji će se način restrukturirati njegovi dugovi i kompanija, dok je bankarski sustav stabilan i trenutno se ne vide rizici od tog problema, ocijenio je u petak guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić

'Jasno je da je potrebno restrukturiranje i poduzeća i dugova poduzeća. Način na koji će se to događati, u kojoj mjeri će to biti relativno uredan način uobičajenog restrukturiranja prezaduženog poduzeća ili ne, odredit će i posljedice za gospodarstvo', rekao je Vujčić odgovarajući na upite novinara na marginama 5. susreta guvernera regije, kojeg organiziraju poslovni tjednik Lider i Hrvatska udruga banaka (HUB).

Loše je što je dosta vremena izgubljeno, ustvrdio je guverner središnje banke, dodavši da svaki dan dodatno izgubljenog vremena u pronalaženju rješenja problema Agrokora povećava troškove.

'Tu je vrijeme stvarno od vrlo važnog značaja. Dva i pol mjeseca je prošlo otkad su problemi počeli, bez da se rješenje našlo. Što dulje to razdoblje traje, to će troškovi biti veći', upozorio je Vujčić.

Ponovio je da je bankarski sustav stabilan.

'Mi smo radili stres test, odnosno testiranje bankarskog sustava na moguće posljedice problema s tim poduzećem i smanjivanje njihovih naplativih potraživanja. Oni pokazuju da je bankovni sustav stabilan i nadalje. HNB je u protekle dvije i pol godine radio upravo na tome da osigura da bankovni sustav unutar zakonskih limita ostane manje osjetljiv na jedan takav mogući stres', rekao je Vujčić novinarima.

Ocijenio je da se taj rad isplatio, jer u ovome trenutku u HNB-u ne vide rizik za bankovni sustav koji bi mogao proisteći iz problema s Agrokorom.

Adrović očekuje sporazum koji će omogućiti kontinuirano poslovanje koncerna

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović u petak je u Savudriji izjavio kako su banke-vjerovnici po svemu sudeći postigle sporazum s Agrokorom, da su u tijeku razgovori s najvećim dobavljačima koncerna, kojima bi se uskoro trebali pridružiti i bankari te da očekuje da će se postići sporazum koji će omogućiti kontinuirano poslovanje koncerna.

'Najnovije je da su jučer najveće banke vjerovnici i kreditori sjedili do duboko u noć, sastanak je završio praktički noćas i prema svemu sudeći, banke su se usuglasile i na pragu su usuglašavanja sporazuma koji bi omogućio kontinuitet poslovanja Agrokora. U ovome trenutku zasjedaju najveći dobavljači Agrokora, očekujemo da će se njima pridružiti banke i da će zajednički pronaći rješenje tj. sporazum koji će omogućiti kontinuirano poslovanje Agrokora, zato jer samo kontinuitet poslovanja omogućuje naplatu', rekao je Adrović na marginama 5. susreta guvernera regije u organizaciji Lidera i Hrvatske udruge banaka (HUB).

'Mislim da razgovori teku dobro, dobavljači očekuju da im se banke pridruže i moramo izraziti nadu da će to pozitivno završiti', istaknuo je Adrović u kratkom obraćanju novinarima prije okruglog stola o bankarstvu.

Po njegovim riječima, Agrokor je sasvim sigurno nezaobilazna tema u posljednjih 2,5 mjeseca, u Hrvatskoj posebno, a i šire u regiji. 

Razlog tome je jednostavan - Agrokor je najveća hrvatska i regionalna kompanija i zajedno s grozdom vjerovnika nosi važnost i rizike, rekao je predsjednik HUB-a novinarima u Savudriji.

Inače, oko 11,30 sati u Zagrebu, u sjedištu Erste banke započeo je sastanak najvećih dobavljača i domaćih kreditora Agorkora, odnosno četiri najveće hrvatske banke. Na sastanak su pozvani i predstavnici ruskih Sberbanke i VTB banke, no nije poznato da li na njemu i sudjeluju.

Sastanak se održava uoči sjednice Vlade na kojoj bi, kako je u petak ponovno potvrdio premijer Andrej Plenković, trebao biti usvojen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama.

Plenković je u izjavama za medije u Hrvatskom saboru u petak ujutro ponovio kako cilj tog zakonskog prijedloga nije spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava.

Neslužbeno, tzv. standstill aranžman između kreditora i Agorkora je dogovoren, a svrha sastanka je da se o njemu informiraju dobavljači, kako ne bi pokrenuli postupke prisilne naplate.

No, također neslužbeno, ruski kreditori zaključivanje aranžmana uvjetuju nedonošenjem zakona o sistemski važnim kompanijama, čiji je prijedlog najavljen za današnju sjednicu vlade.  Nakon završetka sastanka sudionici bi se navodno trebali oglasiti zajedničkom objavom.