govor u rijeci

Vujčić: Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.01.2018 15:43
  • Objavljeno 26.01.2018 u 15:43
Guverner HNB-a Boris Vujčić

Guverner HNB-a Boris Vujčić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sandro Donda

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić predstavio je u petak Strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj, poručivši da je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura te da će time ostvariti značajne i trajne koristi, znatno veće od troškova

Na okruglom stolu "Izazovi uvođenja eura u Hrvatskoj" u organizaciji riječkog Ekonomskog fakulteta Vujčić je istaknuo da nakon javne rasprave, za koju je strategija podloga, slijedi usvajanje strategije. Kazao je i da dinamika procesa uvođenja eura uvelike ovisi o nama, ali da je potrebna i potpora država članica i institucija EU za pristupanje tečajnom mehanizmu, što je ključan korak u procesu uvođenja eura.

Po njegovim riječima, specifičnosti hrvatskog gospodarstva idu u prilog uvođenju eura.  Hrvatska je najmanja članica EU-a koja još uvijek koristi vlastitu valutu, snažno je trgovinski integrirana s europodručjem, ima visoko euroizirano gospodarstvo (75 posto domaće štednje i 67 posto ukupnih dužničkih obveza vezan je uz euro), dok u hrvatskom bankovnom sustavu dominiraju banke u vlasništvu institucija iz europodručja, naveo je.

Kazao je i da su koristi uvođenja eura znatne i trajne, ističući pri tome koristi uklanjanja valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, otklanjanje rizika valutne krize i smanjenje rizika bankovne i platnobilančne krize, niže transakcijske troškove, poticaj međunarodnoj razmjeni i ulaganjima, pozitivan učinak na turizam, sudjelovanje u raspodjeli monetarnog prihoda eurosustava i pristup mehanizmima financijske pomoći europodručja.

Po riječima Vujčića, troškovi i rizici uvođenja su pretežito jednokratni i mali, kao što su gubitak samostalne monetarne politike, rizik jednokratnog i blagog učinka na rast cijena prilikom konverzije, rizik prekomjernog priljeva kapitala i rasta neravnoteža, troškovi konverzije, prijenos sredstava Europskoj središnjoj banci te sudjelovanje u pružanju financijske pomoći drugim državama članicama.

Vujčić je rekao da je ulazak u tečajni mehanizam ključan korak. I dok je ranije ulazak u taj mehanizam bio slobodan, sada ga trebaju odobriti europski partner. Naveo je i da će se ove godine vjerojatno iskristalizirati što je točno potrebno za ulazak u tečajni mehanizam, dodavši da smatra da je to pokazivanje reformskog kapaciteta države. 

  • +17
  • +14

Boris Vujčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vujčić je naglasio da će tečaj pri ulasku u tečajni mehanizam biti fiksiran, u dogovoru s partnerima iz EU, pri čemu je naveo da da ne zna koji će biti tečaj, ali da bi bilo najbolje računati da će to biti onaj koji imamo danas.  

Naglasio je da su prioriteti ekonomske poltike u postupku uvođenja eura nastavak vođenja fiskalne poltike s ciljem uravnoteženje proračuna, smanjenje javnog duga, stvaranje fiskalnog prostora za razdoblje krize, provođenje strukturnih reformi za povećanje potencijalnog rasta, smanjenje makroekonomskih neravnoteža, podizanje održivog gospodarskog rasta, stvaranje novih radnih mjesta... 

Predstavnik Europske komsije u Hrvatskoj Branko Baričević u raspravi je naglasio da za sada nitko ne pomišlja izaći iz eurozone, da je to konforna zona te se nada da će Hrvatska to iskoristiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!