TRŽIŠTE KAPITALA

Vrlo nizak promet na burzi, u fokusu dionica Ericssona Nikole Tesle

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište kapitala je u srijedu bilo obilježeno vrlo usporenim trgovanjem uslijed niske aktivnosti investitora, gdje je najveći promet imao Ericsson Nikola Tesla, a najveći rast cijene ostvario Viro. Pogledamo li kretanje glavnih dioničkih indeksa i razinu ostvarenog prometa, u srijedu se na Zagrebačkoj burzi nije puno toga događalo

Likvidnost je osjetno pala, pri čemu je ukupni dionički promet iznosio svega 2,2 milijuna kuna, što je najmanji iznos u posljednja tri tjedna, pri čemu se sa svega nekoliko izdanja aktivno trgovalo.

Glavni dionički indeksi nisu bilježili značajnije pomake vrijednosti tijekom dana, a tako su i zaključili. CROBEX je na kraju dana porastao za neznatnih 0,14 posto na 1.581,28 bodova, a nešto veća volatilnost je zabilježena među pojedinim sektorskim indeksima, pri čemu se istaknuo indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris sa skokom većim od šest posto.

Najveći promet su ostvarile dionice Ericssona Nikola Tesla u iznosu nešto manjem od pola milijuna kuna, koje su ojačale za 0,70 posto na 1.440,00 kuna. Sa 242 tisuća kuna prometa su slijedile dionice Valamar Riviere, koje su zaključile s minusom od 0,42 posto na 23,90 kuna, a više od 200 tisuća kuna prometa još su upisali Hrvatski Telekom i Viro.

I dok su dionice HT-a zaključile bez promjene cijene na 171,50 kuna, dionice Vira su ponijele titulu dobitnika dana nakon što su uzletjele za 25,93 posto na 27,20 kuna, te tako povratile dio značajnih gubitaka pretrpljenih nakon objave prijedloga za pokretanje predstečajnog postupka. Značajnije cjenovne pomake među aktivnijim izdanjima još su zabilježile dionice Ingre, koje su skočile za više od šest posto na 7,55 kuna, dok su dionice Karlovačke banke potonule više od deset posto na 6,65 kuna.

Dobitnik dana: Viro +25,93% 27,20

Gubitnik dana: Medora hoteli i ljetovališta -17,86% 11,50

CROBEX: +0,14% 1.581,28