SABINA ŠKRTIĆ

Vrdoljak instalirao svoju pomoćnicu za v. d. šefice HGK-a

Sabina Škrtić

Sabina Škrtić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) na izvanrednoj je sjednici izabrala Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministarstva gospodarstva, za vršiteljicu dužnosti predsjednice Hrvatske gospodarske komore

Glavna zvijezda skupštine HGK-a bio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je, prema pisanju dijela medija, već instalirao ranijeg v. d.-a Darka Petričevića, za kojeg se ispostavilo da ima kaznenu prijavu.

Vrdoljak je otvorio izvanrednu skupštinu objašnjavajući da je HGK 'striktno odvojena od politike, ali da se Ministarstvo gospodarstva uključilo kako bi pomoglo u teškoj situaciji za Komoru da se ne nastavi dalje urušavati': 'Zato sam zamolio pomoćnicu Škrtić da je predložim članovima Upravnog odbora.'

Da Vrdoljak preuzima HGK, bilo je jasno iz ponašanja njegova glasnogovornika Tomislava Cerovca koji je novinarima uoči skupštine zabranio bilo kakve izjave govornika nakon izbora v. d.-a, iako je nadležan samo za one vezane uz ministra gospodarstva.

Tko je Sabina Škrtić?

Po struci ekonomistica, Sabina Škrtić je u Ministarstvo gospodarstva došla iz HRT-a u kojem je bila direktorica upravljanja ljudskim potencijalima. Isti je posao obavljala i u Adrisu.

Ministar gospodarstva najavio je da se planira potpuno ukidanje članarina i razmišlja o smanjivanju doprinosa za Komoru te se osvrnuo na slučaj Vidošević: 'Ako se zaista dogodio kriminal, to je strašno, to je novac hrvatskog gospodarstva. Iskreno se nadam da ćemo jednom prestati krasti u ovoj zemlji.'

Za odluku o razrješenju Nadana Vidoševića s funkcije predsjednika Komore glasalo je 46 članova skupštine, od ukupno 48. Odluka o imenovanju Sabine Škrtić za v. d. predsjednice HGK-a, donesena je većinom, uz samo dva suzdržana.

Zatim je pročitana odluka o ostavci Zdenka Ardovića iz RBA-a, člana Upravnog odbora.

Jedini član skupštine koji je negodovao bio je Vedran Devčić iz Luke Rijeka. 'Ljudi, pa ovo je način na koji se radilo do sada! Bez informacija i rasprave', nakon čega su ga drugi članovi nadglasali riječima, 'pusti, idemo dalje'.

Kratak govor održala je nova v. d. predsjednice Sabina Škrtić naglašavajući da je ona samo privremeno rješenje. 'Donijet ću financijski plan, pripremiti izbore i osigurati mir kući', rekla je.

Iako Vrdoljak medijima kasnije nije htio davati izjave, susreli smo ga na izlazu kako se pozdravlja s potpredsjednicom HGK-a Jasminkom Trzun riječima: 'Sad samo pomozite Sabini da to odradi!' nakon čega je otpratio svoju pomoćnicu do službenog automobila.


Reakcija glasnogovornika: Nisam ništa zabranio, samo sam rekao da neće biti Vrdoljakove izjave

Vrdoljakov glasnogovornik javio nam se nakon objave teksta, tvrdeći da nije ništa zabranio, nego je samo poručio da ministar neće davati izjave.

'U tekstu novinarke Oriane Novokmet pod naslovom 'Vrdoljak instalirao svoju pomoćnicu za v. d. šefice HGK-a' u dijelu teksta: 'Da Vrdoljak preuzima HGK, bilo je jasno iz ponašanja njegova glasnogovornika Tomislava Cerovca koji je novinarima uoči skupštine zabranio bilo kakve izjave govornika nakon izbora v. d.-a, iako je nadležan samo za one vezane uz ministra gospodarstva.' Izneseno je nekoliko neistina. Novinarki Novokmet, kao i ostalim prisutnim kolegama novinarima na Skupštini HGK, na pitanje hoće li bi izjava nakon Skupštine, rekao sam da neće biti izjava. Pojasnio sam pri tome da se moja obavijest odnosi isključivo na Ministarstvo gospodarstva i ministra Vrdoljak, za koje sam nadležan, a nikako ne na nekog drugog. Druga je neistina da sam nešto zabranio, što je opet apsolutna neistina, jer niti sam to napravio, niti imao namjeru, niti imam ikakve ingerencije bilo kome nešto zabranjivati, a posebno ne novinarima', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tomislav Cerovec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!