'ENERGY MARKET FORUM'

Vrdoljak: 'Hrvatska će postati ozbiljan energetski faktor'

28.10.2014 u 10:52

Bionic
Reading

'Hrvatski potrošači plina nisu ugroženi', kazao je na otvaranju konferencije Energy market forum ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je tom prilikom predstavio i buduće planove hrvatske Vlade na području energetske politike

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je naglasio kako je liberalizacija tržišta električne energije zaživjela, no da i dalje preostaju još brojni regulatorni i organizacijski izazovi u njegovom razvoju.

'Morat ćemo još nekoliko godina dotjerivati regulative za električnu energiju. Dva su cilja: sigurna isporuka i konkurentna cijena. Što se tiče HEP-a, ima dosta promjena u zadnjih godinu dana; prije svega, nekoliko velikih proizvodnih objekata. Hrvatska će do 2020. ispuniti ciljeve po pitanju izvora obnovljive energije. Što se tiče nafte, proizveli smo 4,5 milijuna barela što je daleko više od naših potreba. Prvi smo put liberalizirali tržište derivata. Moj je osobni stav liberalizacija, a tržište neka kaže svoje', kazao je Vrdoljak koji je najviše vremena ipak posvetio temi plina.

'Scenariji koji su napravljeni za krizni plan, i to mjesečni i šestomjesečni, govore o tome da ako dođe do prekida opskrbe od ruskog dobavljača, imamo stabilnu situaciju. Jedino ako isporučujemo plin susjedima u slučaju velikih temperaturnih minusa i povećane isporuke, onda bi hrvatski potrošači plina bili ugroženi. Ali do toga neće doći. Napravili smo stres-test i hrvatski potrošači neće biti ugroženi. U krajnju ruku, moj je posao ministra da do toga ne dođe', rekao je Vrdoljak, koji se dotaknuo i teme LNG-a.

'Regiji sigurno treba plin iz LNG-a. Treba pomoći našim susjedima u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. Dio rizika koji se pojavljuje u proizvodnji LNG-a treba preuzeti i isporučitelj', smatra Vrdoljak.

Kratko je prokomentirao i akciju Greenpeacea koji je prije početka konferencije prosvjedovao noseći transparente 'Ugljen je prljav posao'.

'Uvijek postoji netko tko je protiv, ali moramo imati nešto čime ćemo hraniti našu industriju', rekao je Vrdoljak.

'Imamo dosta potencijala u proizvodnji plina. Taj projekt bi nam mogao povećati konkurentnost i u regiji i Europi. Postat ćemo ozbiljan regionalni faktor. Naravno da ima onih koji su protiv tog projekta', istaknuo je ministar gospodarstva.

'Nijedna Vlada i nijedan ministar ne smije dopustiti da izvozi energiju, a da pritom ugrozi domaću opskrbu', naglasio je Vrdoljak.

'Energetika je jedna od ključnih točaka. Svi žele suradnju s Hrvatskom. Već smo napravili velik posao, ali pred nama je još jedan velik posao u kontroli tržišta. Ali ne sumnjam da ćemo ga dobro napraviti. Kroz nekoliko godina možemo biti ozbiljni regionalni igrači u području energetike', zaključio je Vrdoljak.

U radu konferencije sudjelovao je i predstavnik japanske kompanije Marubeni, čija je ponuda ocijenjena najpovoljnijom u postupku odabira strateškog partnera HEP-u za projekt termoelektrane Plomin C. Podsjećamo, riječ je o japanskoj kompaniji koja je optužena za korupciju. Sredinom ožujka ove godine iz Marubenija priznali su krivicu za korupciju i davanje mita, a prema presudi donesenoj sredinom svibnja ove godine morali su platiti kaznu od 88 milijuna dolara. Čelnici Marubenija krivi su za podmićivanje indonezijskih političara kako bi se domogli energetskog projekta vrijednog 118 milijuna dolara.