GOMILA GRIJEHE

Vrdoljak besramno troši i ne boji se Državne revizije

06.08.2015 u 19:26

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva pod ravnanjem ministra Ivana Vrdoljaka i ove je godine dobilo uvjetno mišljenje Državne revizije, a osim ponavljanja ranijih propusta, revizori su pronašli i nove grijehe

Državna revizija lani je provela nadzor poslovanja Vrdoljakovog ministarstva za 2013. godinu i utvrdila brojne nepravilnosti o kojima je tportal pisao, a ove godine je ustanovila da se većina grijeha ponovila i u 2014. Tako je i dalje aktualno nenamjensko korištenje subvencija u Brodosplitu, nabujali troškovi intelektualnih usluga nisu smanjeni već su udvostručeni, a propusti u planiranju i vođenju evidencije u poslovnim knjigama kao i ranije, uobičajena su stvar u Vrdoljakovom resoru.

Podigli kredit da bi isplatili Brodosplit

Kada je riječ o pomoći brodogradilištima na koju odlazi najveći dio Vrdoljakovog budžeta, situacija je pomalo tragikomična. Gotovo je nevjerojatno da je ministarstvo početkom godine za restrukturiranje brodogradnje planiralo potrošiti 359,3 milijuna kuna, a na kraju je utrošeno gotovo tri puta više – 1,03 milijarde kuna. Kako proračunom nisu planirana dostatna sredstva, Ministarstvo se moralo zadužiti za čak 680 milijuna kuna.

Od ukupnih subvencija za tri privatizirana brodogradilišta, najviše je dobio Brodosplit u vlasništvu samoborskog DIV-a. Iako je DIV nastavio s praksom nenamjenskog trošenja subvencija, ministarstvo još nije poduzelo nikakve konkretne mjere. Prema izvještaju nadzornika (Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod) Brodosplit nema dostatno popunjene kapacitete, za dio zaključenih ugovora naručitelji nisu dostavili avansne garancije, gradnja sedam ugovorenih brodova za koje su ugovori zaključeni sa samim DIV-om dulje vrijeme se odgađa zbog neriješenog financiranja, a brodovi se već nekoliko godina vode u knjizi narudžbi. Također, financijski izvještaji Brodosplita nisu vjerodostojni, a organizacijsko i kadrovsko restrukturiranje ne provodi se u skladu s odredbama privatizacijskog ugovora. Utvrđeno je i da je kao vlastiti doprinos restrukturiranju (u iznosu 1,18 milijardi kuna) Brodosplit iskazao stavke koje nisu predviđene ugovorom s državom.

Da stvar bude gora, revizija je utvrdila da je Vrdoljakovo ministarstvo za usluge nezavisne analize poslovanja Brodosplita i druge savjetodavne usluge utrošilo 680 tisuća kuna bez ikakve svrhe budući da je za nadzor i izvještavanje o provedbi restrukturiranja već zadužena tvrtka Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod s kojom je potpisan dugoročni ugovor i koja svaki mjesec ministarstvu šalje pisana izvješća. Iz ministarstva se brane da su nakon uočenih odstupanja u realizaciji programa restrukturiranja zatražili neovisnu reviziju i dubinsko snimanje poslovanja društva, kako bi se nedvojbeno utvrdilo odstupanje od programa. Ujedno navodi da je ta revizija podloga za izmjene programa restrukturiranja koji je u završnoj fazi dogovora.

Šakom i kapom za intelektualne usluge

Visoki troškovi intelektualnih usluga stara su boljka Vrdoljakova ministarstva. Lani su troškovi, koji su po nalozima prošle revizije trebali biti racionalizirani, nastavili nezaustavljivo rasti te su dosegnuli iznos od 34,3 milijuna kuna što je dvostruko više nego u 2013. Povećanje se najvećim dijelom odnosi na rashode za usluge poslovnog i pravnog savjetovanja u pregovorima i arbitražnom postupku s MOL-om oko Ine.

Maras se popravio i dobio bezuvjetno mišljenje

Za razliku od Vrdoljakova ministarstva koje je nastavilo s neodgovornim poslovanjem, Ministarstvo poduzetništva i obrta kojim upravlja Gordan Maras uklonilo je ranije utvrđene propuste i unaprijedilo upravljanje pa je ove godine dobilo bezuvjetno mišljenje revizije.

Nastavljena je i nedopustiva praksa povjeravanja intelektualnih usluga koje su u opisu poslova zaposlenika ministarstva vanjskim izvršiteljima. Radi se o uslugama poput analize stanja elektroničkog poslovanja, evidencije davatelja usluga certificiranja, pravnog savjetovanja i dr. Rashodi koji su na taj način isplaćeni na temelju ugovora od djelu dosegnuli su 1,84 milijuna kuna odnosno 3,7 posto sredstava osiguranih za osnovne plaće s doprinosima zaposlenika ministarstva. Revizija upozorava da je to znatno više od zakonom dopuštenih dva posto.

Bitnih pomaka nema ni na području naplate potraživanja. Revizija je ustanovila da su koncem 2014. evidentirana potraživanja od poduzetnika za neopravdane subvencije dane u ranijim godinama u iznosu 48,7 milijuna kuna te od grada Šibenika za zajam dan u ranijim godinama u iznosu 40 milijuna te da za navedena potraživanja nisu poduzete mjere naplate.

Čačićevom centru milijuni kuna za krpanje rupa u proračunu

Među ozbiljnijih propustima ministarstva ističe se nedozvoljeni poklon Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Ovoj paradržavnoj instituciji koju je osnovao bivši ministar Radimir Čačić Vrdoljak je lani donirao pet milijuna kuna za financiranje redovnih rashoda poslovanja premda je Zakonom propisano da se ta ustanova financira iz naknada za pripremu i vođenje investicija ostvarenih na temelju ugovora zaključenih s nositeljima investicija, te iz drugih sredstava ostvarenih iz obavljanja svoje djelatnosti. Ta je institucija ukupno lani potrošila 10,5 milijuna kuna, pri čemu su vlastiti prihodi iznosili svega 884,4 tisuće kuna. Uz Vrdoljakovu donaciju od pet milijuna kuna, ostatak rashoda pokriven je zaduživanjem.

Jedan je od novih grijeha Vrdoljakova ministarstva katastrofalno upravljanje jamstvenim fondom za prerađivačku industriju i inovacije za koji je lani osigurano 30 milijuna kuna. Unatoč bombastičnim najavama, zbog lošeg odaziva poslovnih banaka za kreditiranje poduzetnika i zahtjevnog kreditnog rejtinga za poduzetnike program je doživio pravi fijasko. Tijekom 2014. odobren je samo jedan poduzetnički kredit pa je od raspoloživih 30 milijuna kuna iskorišteno svega 664,7 tisuća kuna osiguranih jamstvenih sredstava.