ŠVEDSKI GIGANT

Volvo ukida još 3.000 radnih mjesta

13.11.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Švedski proizvođač kamiona Volvo ukinut će oko 3.000 radnih mjesta, što je dio novog plana ušteda kako bi povećao profitabilnost, izvijestili su u srijedu tamošnji mediji

Ta je kompanija u listopadu najavila novi plan restrukturiranja kojim bi uštedjela oko 470 milijuna dolara do kraja iduće godine.

Taj plan nadovezat će se na prethodni u kojemu je bez posla ostalo oko 4.400 zaposlenika od ukupno 111.000 koliko ih Volvo zapošljava u svijetu.

Zahvaljujući prethodnom programu restrukturiranja, Volvo je samo u trećem tromjesečju smanjio troškove poslovanja za otprilike 220 milijuna dolara, dvostruko više nego u prethodnom kvartalu.

Zbog toga je u trećem tromjesečju taj švedski proizvođač kamiona ostvario operativnu dobit od 401 milijun dolara, oko 16 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazalo je poslovno izvješće kompanije, objavljeno krajem listopada.

'Rezultat u trećem kvartalu mali je, ali čvrst korak na putu povećanja profitabilnost za Volvo grupu koja je među najboljima u industriji', poručio je tada Olof Persson, izvršni direktor Volva.

Volvo je najveća švedska kompanija po vrijednosti prodaje i najveći privatni poslodavac u toj zemlji, no posljednjih godina pokušava povećati profitabilnost, po čemu zaostaje iza svojih najvećih konkurenata na tržištu kamiona njemačkih divova Daimlera i Volkswagena, s njegovim brandovima Scania i MAN.