negativne reakcije

Volkswagen se ispričao zbog rasističke reklame za Golf: Ne možemo objasniti kako je do toga došlo

21.05.2020 u 18:35

Bionic
Reading

Njemački automobilski koncern Volkswagen ispričao se zbog jedne internetske reklame koja je izazvala brojne negativne reakcije zbog, kako su mnogi ocijenili, rasističkog sadržaja, prenose u četvrtak njemački mediji

"Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo", priopćio je koncern Volkswagen, a prenose mediji.

Video spot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čovjeka kojeg kroz spot vodi velika bijela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran Volkswagenov model Golf.

Animirana slova koja se pretapanjem pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam "Neger" (Crnčuga).

Glasnogovornik inicijative Crni građani Njemačke Tahir Della izjavio je kako spot ima "totalno rasistički" učinak.

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil, koji zbog državnog suvlasništva sjedi u upravnom odboru Volkswagena, spot je nazvao "nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim" te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu predbacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom uratku koji asocira i na kolonijalnu povijest Afrike, automobilski koncern reagirao s nerazumijevanjem.

"Vjerojatno možete pretpostaviti da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naša Instagram Story do te mjere shvaćena pogrešno", priopćio je koncern početkom tjedna, kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

Volkswagen je u isprici također naveo da se "ako ni zbog čega drugog, a ono zbog povijesti koncerna" u Wolfsburgu oprezno odnose prema ovakvim temama.

Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom, namijenjen opskrbi građana Njemačke automobilima. VW je bio aktivan i u proizvodnji ratnih vozila.