ne izgleda dobro

Volite čokolade koje donosi rodbina iz Njemačke? Zbog visokih cijena i problema u nabavi možda ćete morati na odvikavanje od slatkog

20.05.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Sve veće cijene sirovina i problemi s isporukom sve teže pogađaju mnoge tvrtke u njemačkoj konditorskoj industriji, koja zapošljava oko 50.000 ljudi. U njemačkom udruženju konditora situaciju smatraju kritičnom

Iz Saveznog udruženja njemačke konditorske industrije (BDSI) ističu da je situacija bila teška još za vrijeme pandemije zbog rasta cijena energije, poljoprivrednih sirovina, ambalaže, prijevoza i logistike, ali se nakon invazije na Ukrajinu drastično pogoršala, piše Spiegel.de. 'Ovakva financijska opterećenja u toj mjeri pogađaju mnoge tvrtke da je pitanje hoće li uopće moći opstati', kazali su.

U travnju su cijene za neke konditorske sirovine nastavile rasti. Ulje je tako poskupilo 151 posto, maslac 78,4 posto, palmino ulje za 73,3 posto, pšenica za 71,8, a obrano mlijeko za 69,6 posto.

Prema anketi koju je provelo njemačko udruženje konditora, 83 posto tvrtki ima problema s nedostatkom materijala za pakiranje svojih proizvoda dok 72 posto tvrtki ima ozbiljnih problema s opskrbom sirovinama kao što su pšenica, biljna ulja, glukoza, jaja i mlijeko u prahu.

Zbog takve situacije je Bastian Fassin, predsjednik glavne konditorske organizacije u Njemačkoj i glavni čovjek njemačke konditorske tvrtke Katjes, pozvao saveznu vladu da na prvo mjesto svojih prioriteta stavi jačanje domaćeg gospodarstva. 'Samo na taj način možemo dugoročno osigurati radna mjesta i investicije u Njemačkoj', rekao je Fassin. Novi nameti bi u ovoj situaciji bili najviše pogubni za manje i srednje velike tvrtke.

U Njemačkoj je u konditorskoj industriji zaposleno oko 50.000 ljudi.