InnovFin SME Guarantee

UniCredit inovativnim tvrtkama omogućuju pristup 340 milijuna eura

07.05.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su ugovor kojim se povećavaju sredstva dostupna u okviru instrumenta InnovFin SME Guarantee s ciljem da inovativnim malim i srednjim poduzećima te malim srednje kapitaliziranim poduzećima u osam zemalja omoguće veću dostupnost financiranja

Taj će ugovor omogućiti UniCreditu da, putem svojih banaka i leasing društava, inovativnim tvrtkama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji omogući pristup dodatnim kreditnim sredstvima u iznosu od 340 milijuna eura. Zajedno s inicijalno ugovorenih 160 milijuna eura, mala i srednja poduzeća te mala srednje kapitalizirana poduzeća u navedenim državama imat će pristup kreditnim sredstvima u ukupnom iznosu od pola milijarde eura, priopćili su iz UniCredita.

Ova transakcija ostvaruje se uz potporu programa Obzor 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije, te Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu.

'Zemljopisni doseg Europskog fonda za strateška ulaganja od je izuzetne važnosti te će od današnjeg ugovora potpisanog s UniCreditom imati koristi šest država članica EU iz središnje i istočne Europe. Mala i srednja poduzeća u tim državama članicama – kao i u dvjema susjednim državama – sad imaju mogućnost zatražiti kredit od UniCredita uz jamstvo iz proračuna EU kako bi pokrenuli i proširili svoje poslovanje', rekao je potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji imat će potporu jamstva koje daje EIF uz potporu okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020, dok će ugovori o jamstvu s bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj imati potporu EFSU-a.

'Uz povećanje kreditnih sredstava osigurano danas najavljenim krovnim ugovorom, više od 500 inovativnih malih i srednjih poduzeća uživat će pogodnosti novih mogućnosti financiranja koje će UniCredit omogućiti u osam država putem svojih 13 podružnica. UniCredit će se voditi svojim prethodnim iskustvom s programom InnovFin, snažnim fokusom na mala i srednja poduzeća te mala srednje kapitalizirana poduzeća, i rasprostranjenom mrežom poslovnica diljem država središnje i istočne Europe (SIE) kako bi se usredotočio na tvrtke s visokim potencijalom rasta, istovremeno promičući inovacije i poduzetništvo', dodao je izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert.

Riječ je o transakciji koja odražava predanost Europske unije brzom pokretanju konkretnih inicijativa kojima je cilj ubrzati kreditiranje te osigurati jamstva za transakcije koje imaju mogućnost potaknuti otvaranje radnih mjesta i rast u EU.

'Zahvaljujući povećanju ovog krovnog instrumenta, možemo u još većoj mjeri podržati razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u državama u kojima poslujemo, osiguravajući im veću dostupnost financiranja i time potičući lokalna gospodarstva. Time ponovno potvrđujemo našu predanost klijentima u srednjoj i istočnoj Europi', rekao je Carlo Vivaldi, direktor UniCredita za poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi.