vlasnici zagrebačke banke

UniCredit očekuje da će do 2019. krediti u regiji narasti na 68 milijardi eura

17.01.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Regija SIE (srednja i istočna Europa) i dalje je važan pokretač rasta za UniCredit Grupu. Ta grupa, inače vlasnik Zagrebačke banke je lider na tržištu u pogledu ukupne imovine i zemljopisne diverzifikacije te se ubraja među najveće banke u svakoj zemlji u regiji

'Regija SIE kontinuirano ostvaruje organski rast i održivu profitabilnost, uz stabilne prihode na temelju visoke operativne učinkovitosti. UniCredit upravlja rasprostranjenom mrežom od gotovo 1000 poslovnica u 11 zemalja, što generira otprilike jednu četvrtinu ukupnih prihoda Grupe', priopćeno je iz Unicredta. 

Broj klijenata u regiji SIE kontinuirano raste prema cilju od 2,6 milijuna neto novih klijenata do kraja 2019. godine. Istovremeno se poboljšava kvaliteta portfelja, pri čemu se udio bruto neprihodujuće izloženosti (potraživanja) Grupe smanjila za 140 baznih bodova u prvih devet mjeseci 2017. godine u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini (s 10,3 na 8,9).

Kao rezultat toga, povrat na alocirani kapital iznosio je 14,4 posto u prvih devet mjeseci 2017. godine, ističući značajnu profitabilnost divizije srednje i istočne Europe.

'Zbog svoje velike raznolikosti klijenata, proizvoda i zemljopisnih područja, regija SIE dosljedno snažno doprinosi financijskim rezultatima Grupe,' rekao je Carlo Vivaldi, direktor UniCreditova Odjela za srednju i istočnu Europu.'A inovativni pristup regije, koji se očituje u snažnom rastu broja digitalnih klijenata, znači da je srednja i istočna Europa idealno mjesto za testiranje novih digitalnih i informatičkih tehnologija: niz važnih transformacijskih programa pokrenut je u regiji SIE, posebice vezano uz inovaciju i digitalizaciju, koje je kasnije moguće proširiti na cijelu Grupu', dodaje se. 

Prekogranična aktivnost raste zahvaljujući sve većem broju međunarodnih klijenata. Na kraju rujna 2017. godine, Odjel za srednju i istočnu Europu pružao je usluge 26.000 međunarodnih klijenata (povećanje od 5,7 posto u odnosu na prethodnu godinu) putem svojih centara. Namjera je povećati ovaj broj klijenata za dodatnih 2.000 do 2019.

  • +10
Pobjednici natječaja Moj Zaba Start Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ratko Mavar

Očekuje se da će se broj digitalnih korisnika povećati s trenutnih 44 posto svih klijenata na 51 posto u 2019. godini, dok će se broj korisnika mobilnog bankarstva povećati s trenutnih 28 posto svih klijenata na 47 posto tijekom iduće dvije godine. 'Kontinuirano ulažemo u inovaciju i digitalizaciju, dodatno unaprjeđujući upravljanje podacima i analitiku kako bismo proširili naše regionalno poslovanje s klijentima, dok istovremeno nastavljamo biti snažno usredotočeni na kontrolu troškova,' zaključio je Vivaldi.

S 59,7 milijardi eura odobrenih kredita u regiji SIE (podaci iz rujna 2017.), za koje se očekuje da će narasti na 68 milijardi eura u 2019. godini, UniCredit ima dugu povijest stručnog provođenja državnih i europskih programa financiranja u regiji SIE. Rezultat toga su preko 2 milijarde eura vrijedni programi za projekte koji se financiraju sredstvima fondova EU koji su već odobreni te dodatnih 800 milijuna eura vrijedni sporazumi o provedbi financijskih instrumenata.