talijanski unicredit

Vlasnici Zagrebačke banke zaradili 2,8 milijardi eura

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.10.2017 16:21
  • Objavljeno 24.10.2017 u 16:21
UniCredit

UniCredit

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Talijanska banka UniCredit preliminarno je u utorak izvijestila o znatno većoj neto dobiti u trećem tromjesečju nakon što su nepotvrđeni rezultati dan ranije ‘greškom’ objavljeni na bančinoj internetskoj stranici i dostavljeni analitičarima i institucionalnim investitorima.

Bančin odbor direktora jutros se hitno sastao nakon što su jučer kasno poslijepodne na bančinoj internetskoj stranici ‘greškom’ objavljeni ‘preliminarni i nepotpuni’ podaci za treće tromjesečje 2017. godine. Na sastanku, održanom prije otvaranja tržišta, potvrđeni su ‘pojedini preliminarni rezultati’, navodi se u priopćenju.

Tako je prema preliminarnim priznatim podacima UniCredit u razdoblju od srpnja do rujna ostvario neto dobit od 2,82 milijarde eura. U istom razdoblju prošle godine iznosila je 447 milijuna eura. Ako se izuzmu utjecaj prodaje Pioneera i nespecificirana jednokratna stavka, neto dobit u trećem je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 838 milijuna eura.

Pozitivno su na bančin rezultat u trećem tromjesečju utjecali i znatno manji neto otpisi kredita i rezervacije, za 38,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, u iznosu 598 milijuna eura.

Operativna dobit smanjena je pak 3,3 posto, na 1,83 milijarde eura. Operativni prihodi pali su 3,9 posto, na 4,65 milijardi eura. Pritom su neto prihodi od kamata kliznuli 3,5 posto, na 2,5 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su pak 4,2 posto, na 1,6 milijardi eura. Neto dobit od trgovanja potonula je 20,3 posto, na 381 milijun eura. U banci procjenjuju da je stopa adekvatnosti kapitala na kraju rujna iznosila 13,5 posto.

Ujedno potvrđuju da će ‘konačni konsolidirani rezultati grupe u trećem tromjesečju i prvih devet mjeseci 2017. godine biti podastrti odboru direktora radi potvrde 8. studenoga 2017. godine i objavljeni 9. studenoga 2017.’.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!