zaštita fondova

Vlade koje krše vladavinu prava riskiraju gubitak pristupa sredstvima iz EU proračuna

16.12.2020 u 13:18

Bionic
Reading

U srijedu su zastupnici Europskog parlametna odobrili uredbu o zaštiti fondova EU-a od toga da ih zloupotrebljavaju vlade EU-a koje ne poštuju vladavinu prava

U skladu s novom uredbom, proračunske isplate EU-a mogu se uskratiti državama članicama u kojima utvrđena kršenja vladavine prava ugrožavaju upravljanje sredstvima EU-a. EU istodobno osigurava da u konačnici nisu oštećeni krajnji korisnici.

„Uspjeli smo. Ovo je sada zakonska odluka. Niti jedna jednostrana izjava ne može promijeniti tu činjenicu. Sustav uvjetovanosti omogućit će nam da pomno proučimo sumnjive planove za primjenu sredstava EU-a u odnosu na europske vrijednosti", izjavio je suizvjestitelj Petri Sarvamaa (EPP, Finska).

„Kao Parlament, pobrinuli smo se za to da sva nužna pitanja uđu u Uredbu i da tekst ostane netaknut. Očekujemo da će Komisija, kao čuvarica Ugovora, samostalno početi s provedbom te uredbe od 1. siječnja 2021. To je i ono što Europljani očekuju", dodao je.

„EU nije poduzeće à la carte, u kojem možete zadržati prava, ali ne ispunjavati svoje obveze. To je zajednica utemeljena na zajedničkim vrijednostima koje države članice i građani moraju poštovati. Mehanizam kojim se proračun EU-a povezuje s poštovanjem vladavine prava danas je veliko postignuće Parlamenta", izjavila je suizvjestiteljica Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Španjolska).

„Europski parlament pobrinuo se da se proračunske sankcije predviđene ovom Uredbom izravno odnose na počinitelje, a ne na krajnje korisnike. To neće utjecati na studente, istraživače, poduzeća i nevladine organizacije jer smo uključili sigurnosnu mrežu za njihovu zaštitu”, zaključila je.

Kako će to funkcionirati?

Nakon što utvrdi da je došlo do kršenja, Komisija će predložiti da se mehanizam uvjetovanosti aktivira protiv vlade EU-a, a zatim će smanjiti ili zamrznuti isplate toj državi članici iz proračuna Unije.

Vijeće će tada imati jedan mjesec za glasanje kvalificiranom većinom o predloženim mjerama (ili tri mjeseca u iznimnim slučajevima).

Zastupnici su uspjeli skratiti rok u kojem će institucije EU-a morati usvojiti mjere protiv neke države članice ako se utvrde rizici od kršenja vladavine prava, na najviše 7 – 9 mjeseci (smanjenje s 12 – 13 mjeseci).

Pravo će se primjenjivati na pojedinačna ili sustavna kršenja

Zahvaljujući Parlamentu, novi se zakon primjenjuje ne samo kod zloporabe sredstava EU-a, kao što su slučajevi korupcije ili prijevare, već i slučajevima sustavnih kršenja temeljnih vrijednosti koje sve države članice moraju poštovati, kao što su demokracija ili neovisnost pravosuđa, ako ta kršenja utječu ili bi mogla utjecati na upravljanje sredstvima EU-a.

Tijekom pregovora zastupnici su uspjeli osigurati i posebnu odredbu kojom se pojašnjava mogući opseg kršenja navođenjem primjera slučajeva, kao što su prijetnje neovisnosti pravosuđa, neispravljanja proizvoljnih/nezakonitih odluka i ograničavanje pravnih sredstava.

Krajnji korisnici bit će zaštićeni

Kako bi se osiguralo da krajnji korisnici koji računaju na potporu EU-a i ovise o njoj, kao što su studenti, poljoprivrednici ili nevladine organizacije, ne budu kažnjeni za postupke svojih vlada, moći će podnijeti pritužbu Komisiji putem internetske platforme koja će im pomoći da dobiju iznose koji su im dodijeljeni. Komisija će isto tako moći izvršiti financijski ispravak smanjenjem sljedećeg obroka potpore EU-a spornoj državi članici.