odustaju od naknade

[VIDEO] Vlada u četvrtak donosi novu mjeru za ograničenje cijena goriva, benzin i dizel jeftiniji 50 lipa po litri, smanjenje PDV-a nije na stolu

15.03.2022 u 11:58

Bionic
Reading

Vlada će u četvrtak donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva distributere do kraja godine osloboditi obveze miješanja biogoriva s dizelom i benzinom, najavio je u utorak ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić

Upitan što je sljedeći Vladin korak nakon što je danas gorivo opet poskupjelo, Ćorić je nakon sudjelovanja na konferenciji Potrošač u svijetu digitalnih financija rekao da će 'Vlada porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici Vlade u četvrtak', koje se tiču 'prije svega dijela miješanja s biogorivom', što će po njegovim riječima omogućiti distributerima prosječan pad cijene do pola kune.

Dodao je kako učinke tog poteza očekuje u narednim tjednima te da će nova pravila vrijediti do kraja ove godine. Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan.

Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine penaliziraju se s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

'S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru', rekao je Ćorić. Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva 'donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima'.

Napomenuo je da je jučerašnji dan i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti 'značajno smanjenje cijena' naftnih derivata u Hrvatskoj. Posjetio je da se cijene od utorka ujutro određuju kao prosjek cijena od ponedjeljka do petka prošlog tjedna, a u tom razdoblju prošli tjedan su rasle, pa ne stoje prigovori da su cijene jutros porasle neopravdano s obzirom da na referentnim tržištima zadnjih dana padaju.

  • +4
Gužva na slovenskim benzinskim pumpama Izvor: Profimedia / Autor: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trenutno se, kako je dodao, ne razmišlja o snižavanju PDV-a na gorivo. Upitan kako će Vlada pomoći cestovnim prijevoznicima, odgovorio je da je najavljena izmjena uredbi korak u tom smjeru.

'Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana', rekao je Ćorić, odgovarajući na pitanje znače li Vladini i širi europski potezi u energetici ovih dana napuštanje zelenih planova i politika.

Gorivo je u utorak opet poskupjelo. Osnovni benzin eurosuper 95 od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna, što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni eurodizel poskupio je za 1,40 kunu dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Po podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 13 kuna dok je dosadašnja cijena iznosila 12,18 kuna po litri.

Nešto je veći porast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13,91 kunu po litri, a bio je 12,51 kunu. Premium dizelska goriva probila su plafon od 15 kuna po litri.

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvjema uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je pak na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovi tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.