PARAFISKALNO RASTEREĆENJE

Vlada ukida brojne namete, ali uvodi i neke nove koji će vas neugodno iznenaditi

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 09.06.2021 18:12
  • Objavljeno 09.06.2021 u 18:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo financija uputilo je u javno savjetovanje novu Uredbu o tarifi upravnih pristojbi kojom se planira ukidanje ili smanjenje brojnih pristojbi što ih naplaćuju tijela državne uprave. Najveće rasterećenje ovoga puta doživjet će građani, a manji dio odnosi se na poduzetnike. Uz uštede, nova uredba predviđa rast nekih nameta koji će najviše pogoditi putnike s vizama

Novo rezanje državnih nameta provodi se u okviru akcijskog plana smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja usvojenog prošle godine. Vlada je tim planom predvidjela ukupno 50 mjera rasterećenja, a 33 mjere odnose se na smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja koja se plaćaju temeljem zakonskih ili podzakonskih akata.

U prvom krugu provedenom prošle godine smanjeni su vodni doprinos, turistička članarina i naknada za korištenje šuma u korist poduzetnika. Sada su red došle upravne pristojbe koje značajnim dijelom opterećuju građane. Sudeći po osjetnom smanjenju tarifnih brojeva (s 95 na 58) u uredbi, ubuduće ćete puno rjeđe posezati za novčanikom ili trčati po biljege prilikom obilazaka državnih ureda.

Najvažnija promjena koju donosi prijedlog u dijelu općih pristojbi ta je da se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave.

Ova promjena građanima donosi niz konkretnih ušteda. Između ostaloga, ukida se pristojba od 20 kuna koju su građani plaćali na zahtjeve, molbe, prijedloge, prijave i druge podneske što su se odnosili na poslove katastra nekretnina, državne izmjere, registra prostornih jedinica, registra zgrada i katastra infrastrukture. Ukida se i pristojba za sva rješenja dobivena od navedenih ustanova, koju sada plaćamo 50 kuna.

Ako se žalite na neko rješenje koje dobijete od tijela državne uprave, više nećete morati platiti pristojbu koja sad iznosi 35 kuna. Državni uredi više vam neće naplaćivati ni 20 kuna za opomene kojima pozivaju na plaćanje računa.

Ministarstvo financija predstavlja financijsko rasterećenje obveznika u iznosu od oko 80 milijuna kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ukidaju se i brojne pristojbe koje smo plaćali MUP-u za ishođenje različitih dozvola. Tako se, između ostaloga, brišu pristojbe koje smo plaćali prilikom izdavanja putovnica (35 kuna), izdavanja vozačkih dozvola (15 kuna), produženja njihova trajanja (5 kuna) i sl.

Manji dio izmjena odnosi se na rasterećenje poduzetnika. Najveće uštede ostvarit će poduzetnici koji od AZTN-a traže ocjenu dopuštenosti koncentracije. Za rješenje su dosad trebali platiti 105.000 kuna, a prema prijedlogu, ta se pristojba ukida. Ukidaju se i brojne druge pristojbe vezane uz zaštitu tržišnog natjecanja. Značajne uštede mogu očekivati osnivači privatnih škola jer više neće trebati plaćati 2100 kuna za rješenje za otvaranje škole.

U obrazloženju prijedloga uredbe procjenjuje se da će se ukidanjem pristojbi postići financijsko rasterećenje obveznika, odnosno smanjenje prihoda državnog proračuna u ukupnom iznosu od oko 80 milijuna kuna. Najveći dio ušteda (69,3 milijuna) odnosi se na područje unutarnjih poslova. Na katastarskim pristojbama rasterećenje iznosi oko 3,6 milijuna kuna godišnje, na prometnim pristojbama 2,6 milijuna kuna, na pristojbama u području zdravstva dva milijuna kuna te na pristojbama u području vodnog gospodarstva još 1,2 milijuna kuna.

Povećavaju se pristojbe za zrakoplovno-tranzitne vize

Povećavaju se pristojbe za zrakoplovno-tranzitne vize

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Paralelno s rasterećenjem neke pristojbe se povećavaju, a uvode se i neke nove. No rast troškova znatno je manji od ušteda postignutih smanjenjem i ukidanjem pristojbi.

Zbog porasta cijena od 30 posto povećavaju se pristojbe za kratkoročne i zrakoplovno-tranzitne vize s 460 na 600 kuna.

Za dugotrajnu vizu koja se izdaje isključivo u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske, a uvedena je prema preporuci Vijeća EU-a, naplaćivat će se pristojba od 700 kuna.

Dodano je i novo područje u tarifi upravnih pristojbi - Pristojbe za zaštitu od ionizirajućeg zračenja - ali se ne radi o uvođenju novih pristojbi, već o onima koje su ranije bile u posebnom području Pristojbi u području zdravstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!