teret za gospodarstvo

HUP podržava ukidanje parafiskalnih nameta

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2020 15:12
  • Objavljeno 30.09.2020 u 15:12
Marin Pucar, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Marin Pucar, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržava zahtjeve za ukidanjem parafiskalnih nameta, izvijestili su iz HUP-a te poručili da će i dalje inzistirati na ukidanju svih nepotrebnih davanja koja opterećuju gospodarstvo i čine ga manje konkurentnim i neprivlačnim investitorima

HUP je, kako navode, dobrovoljna udruga s više od 6.000 tvrtki članica koje dobrovoljno plaćaju članarinu sukladno svojim legitimnim interesima.

"Smatramo da bi i druga udruženja na istom tržištu trebala djelovati pod istim uvjetima, a to uključuje i plaćanje članarina", istaknuli su iz HUP-a.

Poslodavci podsjećaju i da su prvi izradili registar parafiskalnih nameta te kako je "poražavajuće vidjeti da je stanje s nametima unazad zadnjih pet godina ostalo gotovo u potpunosti isto tj. da su promjene na bolje neznatne i nedovoljne".

"S našim ćemo članicama i dalje inzistirati na tome da se ukinu sva nepotrebna davanja koja opterećuju hrvatsko gospodarstvo i koja nas čine manje konkurentnima i neprivlačnima potencijalnim investitorima", poručuju iz HUP-a.

UGP pokreće peticiju "Stop nepotrebnim nametima"

Udruga Glas poduzetnika (UGP) je danas izvijestila da organizira potpisivanje peticije "Stop nepotrebnim nametima" kojom traži ukidanje obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), te ukidanje ili smanjivanje parafiskalnih nameta.

Naveli su da neporezni nameti imaju jednake ekonomske učinke na poduzetnike, obrtnike i građane kao i porezi. Iz Udruge upozoravaju da su 2019. godine poduzetnici, obrtnici i građani platili više od devet milijardi kuna za više od 500 parafiskalnih nameta. 

Među njima su, kako navode, obvezne članarine  HGK-u, HOK-u i  turističkoj zajednici.

UGP traži da  članstvo u HGK-u i HOK-u bude dobrovoljno, kao i ukidanje članarine turističkoj zajednici. Traži se i drastično smanjivanje svih drugih parafiskalnih nameta. 

O danas pokrenutoj peticiji Udruge Glas poduzetnika novinari su pitali i potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića koji je rekao da za administrativno te neporezno, odnosno parafiskalno rasterećenje, još uvijek ima prostora te ga treba i mora biti.

Kada se pak radi o ukidanju obveze članstava u navedenim organizacijama, Marić je ustvrdio da gleda kompletan sustav parafiskalnih, to jest neporeznih davanja. "Tu uvijek prostora ima, te članarine, što se tiče HGK-a i HOK-a, u nekoliko su navrata bile snižavane, a ima li prostora za dalje, sve je na stolu, možemo vidjeti, naravno", izjavio je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!