CIJENA PORASLA ZA 30 POSTO

Vlada šokirala industriju poskupljenjem plina

Petrokemija Kutina

Petrokemija Kutina

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Vladina odluka o povećanju povlaštene cijene plina za industriju od čak 30 posto šokirala je poslodavce. Umjesto 2,13 kuna po kubičnom metru, povlašteni potrošači odsad će plaćati 2,75 kuna, piše Večernji list

Kako se u povlaštene potrošače ubrajaju svi industrijski subjekti u Hrvatskoj, osim Petrokemije i HEP-a, može se pretpostaviti kako bi ovo poskupljenje podrazumijeva novi pad konkurentnosti domaćeg proizvođačkog sektora, ali i vjerojatni porast potrošačkih cijena raznih industrijskih proizvoda. Poskupljenje plina potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obrazložio je nužnošću usklađivanja cijena s tržišnom razinom, koja po njemu iznosi između 2,9 i 3,35 kuna po kubiku.

'To je golemi rast cijene i bojim se da će industrija imati problema. Logika je postupnog usklađivanja s tržišnom cijenom to da se izbjegnu cjenovni udari, a poskupljenje od 30 posto upravo je to. Bolje bi bilo da se išlo s više manjih poskupljenja. Ovako se bojim da bi odluka mogla imati negativnih posljedica po zaposlenost', rekao je za Večernji listMiljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Ivan Miloloža, v.d. predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik tvornice akumulatora Munja, koja je veliki potrošač plina, kaže kako je domaća industrija u takvom stanju da je svako poskupljenje za nju težak udarac.

'Razočarani smo, ali ne i iznenađeni. Proteklih mjeseci sve je poskupjelo, bilo je i vrijeme da poskupi i plin. Ne treba biti demagog. Cijena se mora uskladiti s tržišnom, no možda bi bilo bolje da se to radilo mjesec za mjesec. Ovako, ako uskoro ne bude konkurencije na domaćem tržištu plina, bojim se da je budućnost industrije dugoročno vrlo ugrožena', rekao je Miloloža za Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi