ODLUKA JE PALA?

Vlada prodaje plinski biznis

15.10.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Vlada je sve bliže odluci da ne otkupljuje plinski biznis od Ine već da ga, u dogovoru s MOL-om, proda drugom ponuđaču. Na takav zaključak navodi današnje izlaganje ministra Đure Popijača na svečanoj sjednici Hrvatske stručne udruge za plin

'Gradnja interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Mađarske je pri kraju, a to je pretpostavka za liberalizaciju tržišta i dolazak novih dobavljača plina. S time su stvoreni svi uvjeti da Hrvatska zauzme konačan stav oko preuzimanja plinskog poslovanja. Prilikom toga oslanjat ćemo se na stručne analize i scenarije mogućeg razvoja plinskog tržišta', rekao je Popijač.

S radom interkonektora Hrvatska će dobiti novi dobavni pravac preko kojeg će plin moći kupovati iz različitih izvora. Zbog toga više nije ni nužno da od MOL-a otkupi plinsko poslovanje odnosno Ininu tvrtku Prirodni plin preko koje se sada hrvatsko tržište opskrbljuje plinom iz inozemstva.

Popijač je izvijestio o tome da je Ministarstvo gospodarstva odobrilo Plinacru, tvrtki u državnom vlasništvu, petogodišnji program razvoja. On sadrži investicije vrijedne više od 300 milijuna eura, a kad se uvrste svi razvojni projekti, tada taj iznos raste na 600 milijuna eura.

Među, projektima je i gradnja manjeg LNG postrojenja na Krku za prihvat brodova s tekućim plinom.

'Imamo velik interes stranih investitora, a tu je i Janaf. Time bismo premostili razdoblje do izgradnje velikog LNG čiji su planovi prolongirani do 2014. Godišnje bismo preko tog postrojenja mogli dobivati i do šest milijardi kubičnih metara plina što je duplo više od trenutačne domaće potrošnje', istaknuo je Popijač dodajući kako je u planu i gradnja novog velikog plinskog skladišta Beničanec kojim bi Hrvatska zadržala ulogu plinskog lidera u regiji.